26 Nisan 2024 Cuma

Zonguldaklı maden işçilerinden 'eşit işe eşit ücret' eylemi

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Maden Tetkik ve Aramada çalışan işçiler, ücret farklarının giderilmesi talebiyle eylem yaptı.

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik ve Aramada (MTA) çalışan işçiler, ücret farklarının giderilmesi talebiyle eylem düzenledi.

TTK ve MTA'da yaklaşık 1250 işçi, çalıştıkları kuruma daha önce giren işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen daha düşük ücret alıyor. Buna karşı Madenci Anıtı önünde bir araya gelen işçiler, taleplerinin yer aldığı döviz ve pankartları taşıyarak "Eşit işe eşit ücret" sloganları attı.

İşçiler adına açıklama yapan Serkan Bayrak, TTK ve MTA'da çalışan işçiler olarak ücret farklarının giderilmesini istediklerini söyledi. Bayrak, "Bizler, TTK’da ve MTA’da düşük ücretlerde çalışan işçileriz. Yoksulluk sınırının 9 bin 457 lira, açlık sınırının 2 bin 903 lira, bekar bir işçinin maliyetinin ise 3 bin 556 lira olduğu günümüzde açlık sınırında ücretlerde alın teri döküyor, özveriyle üretmeye devam ediyoruz. Bugün burada asgari ücretin altında ücretlerle çalışan arkadaşlarımız var. Yazıktır, günahtır. Bizler, insanca yaşayabileceğiniz, anayasal hak olan eşit işe eşit ücret talep ediyoruz. Türk-İş ile hükümet arasında kamu işçilerinin ücretlerine zam oranlarının belirleneceği Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Protokolü ile ilgili görüşmeler devam ediyor. Hükümetin, temmuz ayı başında düşük ücretli çalışanlara yönelik sunduğu teklifi kabul etmedik, benzer bir teklifi de kabul etmeyeceğiz" dedi.