28 Mart 2024 Perşembe

Ziya Ulusoy yazdı | Parlamentocuların HDP vekillerine düşmanlığı

Mücadele, diktatöre yamaklık eden burjuva muhalefetin HDP vekillerine düşmanlığını da boşa çıkaracak ve faşizmden kurtuluşu sağlayacak tek yoldur.

Diktatör Erdoğan, Garê bozgunundan sonra HDP'ye saldırısını yeniden yoğunlaştırdı. 700'ü aşkın HDP'liyi adeta düşman esiri olarak zindana atmak için hemen gözaltına aldıktan sonra, HDP'li vekillerin yeni dokunulmazlık gasbını devreye soktu.

Diktatörün önünde Bahçeli ve Perinçek HDP'nin kapatılması saldırganlığını sürekli çemkirdiler.

Diktatör HDP'yi kapatmayı daha sonraya bırakmak üzere şimdilik sürek avı ve zindanla fiili kapatma saldırısı emrini verdi.

AKP'li vekiller diktatörün kuklaları olarak dokunulmazlıkların gasbı emrini hemen uygulamak için hızla çalışıyorlar.

Burjuva muhalefet, "güçlendirilmiş parlamentarizm"in savunucusu. Fakat o da HDP'li vekillere düşmanlıkta diktatörün yardımcısı.

Bu düşmanlığı utangaç tarzda Kılıçdaroğlu göstermişti. Kendisine sonradan Çubuk lincini örgütleyecek Akar'ın emredici brifingiyle bu düşmanlığı göstermişti. Dokunulmazlık gasbının anayasaya referandumsuz girmesi için AKP'ye ihtiyaç duyduğu destek oyunu parlamentoda vermişti.

Güncelde burjuva hakimiyetinin siyasal krize girmemesi için. Diktatör bütün burjuva partilerin -dolayısıyla burjuvazinin- ortak çıkarlarını gözetmese de burjuva bir parti olarak CHP ve lideri gözetiyor, burjuvazinin siyasi yönetememe krizinin derinleşmemesi için diktatöre çanak tutuyordu, tutuyor.

Sonrası biliniyor. Erdoğan'ın faşist şeflik rejiminin yolu hızla döşenmişti. Hatta sıra diktatörün Kılıçdaroğlu'nu tutuklama girişimine gelmiş ve ancak "Adalet Yürüyüşü" engelleyebilmişti.

Kılıçdaroğlu ve CHP, Yenikapı ruhuyla, "teröre karşı ne istiyorsan destek vereceğiz", işgalci savaş Kürtlere karşıysa bütün tezkerelere oy verme tavrıyla, diktatöre her zor durumunda yardımcı oluyor. CHP bunları, burjuvazinin siyasi krizinin derinleşmemesi için yapıyor.

İYİ Parti'ye gelince. Diktatörün dokunulmazlık gasbı ve vekilleri zindana gönderme saldırısının güncel avında, İYİ Parti Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu sevinç çığlığıyla açıkladı: "HDP'lilerin dokunulmazlığının kaldırılmasına evet oyu vereceğiz!"

Gerçi geçmişte Akşener "oyla gelen oyla gitmeli" demecini vermiş, dokunulmazlık gasbına pek taraftar olmadığını yansıtmıştı. Fakat o zaman İYİ Parti yeni kurulmuştu. Akşener'in kendisine dava açıp zindana gönderme veya partisini çalıştırmama tehlikesi vardı.

Bu tehlike varken bile Iğdır'da Millet İttifakı'nın kararına rağmen HDP'ye karşı MHP adayını desteklemişti.

Şimdi ise yüzde 10'luk oy tabanı edinmiş vaziyette. Dahası diktatörün Saray'ına teşrif etti, diktatörle "parlamenter rejime dönme sözü" verirse işbirliği yapacağını bir süre önce ilan etti. Bahçeli ve Erdoğan'dan "eve dön" çağrısı almış durumda.

İYİ Parti eski MHP'li katilleri de partisinde görevlendirmekten çekinmiyor. Niğde CHP il başkanını öldüren katili İYİ Parti il başkanlığına getirmekte sakınca görmüyor.

Bütün savaşlara en önde evet oyu veriyor.

Akşener, yardımcısının dokunulmazlık gasbına evet oyu verecekleri açıklamasına sessiz kaldı. Parlamentoculuların parlamenter avına sessiz kalması, ava yardımcı olacakları anlamına gelir. Akşener'in sessizliği de onayladığını gösteriyor.

Demek ki Millet ittifakı, yarın kuracağını vadettiği "güçlendirilmiş parlamentarizm"de, HDP'ye ve halkın devrimci, demokratik vekillerine yer vermeyecek.

Millet İttifakı'nın bu tavrı, önerdiği "güçlendirilmiş parlamentarizm"inin de aynasıdır.

Fakat vurgulayalım ki, faşist diktatörün HDP'ye, devrimcilere ve demokratik güçlere saldırılarına yamaklık eden burjuva muhalefet, parlamenter rejim amacına da ulaşamaz. Erdoğan faşizmi, önünde diz çökenlere iktidarı vermez.

Millet İttifakı, "seçimde gidecek" beklentisiyle yalnızca diktatörün işini kolaylaştırıyor.

Bütün demokratik güçler elbette HDP'li vekillerin dokunulmazlığının gasbı ve zindana gönderilmelerine karşı mücadeleye katılmalı. Erdoğan-Bahçeli faşizminin, Garê savaşıyla beklediğinin tersine yenilgi almasının travmasını, saldırıyla atlatmasına sessiz kalmamalıdır.

Mücadele, diktatöre yamaklık eden burjuva muhalefetin HDP vekillerine düşmanlığını da boşa çıkaracak ve faşizmden kurtuluşu sağlayacak tek yoldur.