28 Mart 2024 Perşembe

Ziya Ulusoy yazdı | Faşizme karşı HDP'yi savunmak

HDP ezilenlerin demokratik ittifakıdır. Fakat sadece HDP'de birlikte çalışanlar değil, şimdiye değin HDP'ye mesafeli duran ama demokratik örgütlenme hakkından yana bütün emekçi sol güçler ve kişiler, saldırıya karşı mücadelede HDP ile kol kola olmalı.

Erdoğan-Bahçeli faşizmi, yasal alanda en ağır saldırıyı HDP'ye yapıyor. Kuşkusuz sosyalist partileri, devrimci avukatları, mücadele eden öğrenciyi, işçiyi, eleştiri yapan kişileri de HDP'yle birlikte hedef alıyor.

Binlerce HDP yöneticisi, üyesi ve vekili, dahası eşbaşkanları zindanda.

6-8 Ekim 2014 Kobanê'yi savunan Kürt gençlerinin katili Erdoğan, suçunu görülmemiş ikiyüzlülükle mağdur HDP'ye yüklüyor ve yargılıyor. Erdoğan-Bahçeli emirle HDP'yi kapatma davası açıyor.

Başında Erdoğan-Bahçeli'nin olduğu katiller ordusu, yalnızca Kürt illerinde değil, Türkiye kentlerinde de HDP'lileri öldürmeye başladı.

Bu şartlarda HDP'yi savunmak demokrasi ve özgürlüğün turnusol kağıdı, mücadele görevi.

HDP'yi faşist kurşuna karşı savunarak faşizmin kudurganlığı geri püskürtülebilir.

HDP'nin yasal çalışması korunarak demokratik örgütlenme hakkı korunabilir.

HDP'lilerin ve elbette bütün siyasi tutsakların özgür kalması savunularak faşizmin zindan silahı kırılabilir.

HDP ve demokratik, sosyalist yol arkadaşları, HDP'yi savunmayı geniş çaplı halk hareketine dönüştürmeyi hedefleyerek, faşizmin kudurganca saldırganlığını geri püskürtebilir. Dahası antifaşist halk hareketini bu momentte HDP şahsında büyüterek de mücadeleyi ilerletebilir.

HDP ezilenlerin demokratik ittifakıdır. Fakat sadece HDP'de birlikte çalışanlar değil, şimdiye değin HDP'ye mesafeli duran ama demokratik örgütlenme hakkından yana bütün emekçi sol güçler ve kişiler, saldırıya karşı mücadelede HDP ile kol kola olmalı.

HDP'lilerin ve siyasi tutsakların özgürlüğünü halkın talebi haline getirmeli.

HDP'lilere, Deniz Poyraz'a, sıkılan kurşuna karşı birlikte direnmeli.

HDP, bu süreci, halk kitlelerine amaçlarını ve kendisini anlatarak, HDP'yi savunma mücadeleleri gerçekleştirerek demokrasi ve özgürlük güçlerinin lehine çevirebilir, saldırıyı faşizmin bumerangına dönüştürebilir. Tabii ki bu eylemleri bütün demokratik güçlerle, ezilenlerin mücadele güçleriyle kol kola düzenleyerek.

Fakat, HDP'nin halk eylemiyle kendisine yönelik saldırıyı püskürtme mücadelesinde eksikliği en çok hissedilene yoğunlaşması gerektiği görülüyor. HDP bu savunma sürecini kitle çalışması ve seferberliğine yoğunlaşarak yapmalı.

HDP halktır şiarı da bu yoğunlaşmayı gerektirir.

HDP saldırılara karşı mitinglerini, öncesinden kitle çalışması ve seferberliği yoğunlaştırarak yaptığı ölçüde bu eksikliğini giderebilir.

HDP'nin çalışma perspektifi elbette yalnızca saldırılara karşı eylemlerle sınırlanamaz. Kadın kurtuluş mücadelesinin güncel eylemleri HDP'nin yaşam ve gelişme alanıdır. İstanbul Sözleşmesi'nin tasfiyesine karşı düzenlenen eylemlere katılan HDP ve üyeleri, aynı zamanda bu çalışmayı ve 1 Temmuz kadın grevine katılmayı da kitle çalışması ve seferberliğiyle gerçekleştirmelidir. İşçi, ev emekçisi ve genç kadınlar arasındaki hazırlık çalışması hem eylem seferberliğini, hem de HDP'yi ve HDP'lilerin kitle bağlarını güçlendirecek.

HDP'nin Türkiye kentlerindeki tabanının büyük bölümü yoksul işçi kesiminden oluşuyor. İşçi kitleleri arasındaki çalışma, onları güncel talepleriyle ve antifaşist taleplerle eyleme seferber etme HDP'yi güçlendirir, saflarını genişletir. İşini kaybeden, saflarından pek çok insanı intihara kurban eden işsizlerin direnişleri de HDP'nin çalışma alanıdır.

Yaşam alanlarını sermayenin saldırısından koruma direnişleri de HDP'nin güçlenme alnıdır.

HDP her zaman genç bir partidir. Semt gençliği ve öğrenci gençlik direnişlerine de HDP gençliği kitle çalışması ve direngenliğiyle katılmalı, kendisini gençlik içinde sürekli üretmelidir.

HDP faşizmin saldırısını kitle eylemiyle karşılama uğrağından geçerek, kitle çalışması ve mücadelesini büyütme sürecinde ilerleyerek, emekçi ve ezilen kitlelerle bağlarını faşizmin koparamayacağı ölçüde güçlendirerek gelişebilir, gelişecektir.

Bunu gerçekleştirebileceği ölçüde, Erdoğan ve Bahçeli'nin HDP'ye kurşun sıkan silahını da, zindan silahını da kıracak, yasaklamasını da bozguna uğratacaktır.