1 Mayıs 2024 Çarşamba

Zırhlı araçla ez, taksirle kurtul!

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, zırhlı araç tarafından ezilerek yaşamını yitiren 6 yaşındaki Efe Tektekin'in durumunu Meclis gündemine taşıdı. Güzel, polislerin "tali" kusurlu bulunmasına tepki gösterdi.

Diyarbakır Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi Emek Caddesinde 11.09.2019 tarihinde seyir halindeki bir zırhlı araç 6 yaşındaki Efe Tektekin isimli çocuğa çarptı. Efe Tektekin iki gün sonra hayatını kaybetti. Tektekin'in ailesi ve avukatları olayın üzerinden bir ay geçtikten sonra  soruşturma başlatıldığını bu süre içerisinde olası delillerin karartılarak soruşturma sürecine ilgili mobese ve diğer kamera kayıtlarının konulup incelenmediğini açıkladı. Efe Tektekin'in dedesi Mehmet Tektekin (85) de Efe'den 15 ay önce aynı sokakta bir TOMA'nın çarpması sonucu hayatını kaybetmişti.

Sürücüsü olduğu zırhlı araçla Efe Tektekin'i ezerek ölümüne neden olan polis memuru İ.A. hakkında "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 ila 6 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı. 4 Aralık'ta duruşması görülen  davada sunulan Trafik Kazası Bilirkişi raporunda  Tektekin "asli", tutuksuz yargılanan polis memuru ise  "tali" kusurlu bulundu.

Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, düzenlenen raporların kolluk güçlerini korumak için yanlı hazırlandığına dikkat çekti. 2015'ten beri zırhlı araçların çarpması sonucu çoğu çocuk onlarca can kaybının yaşandığını hatırlatan Güzel, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Kolluk kuvvetlerinin kontrolünde kullanılan zırhlı araçların neden olduğu facialar ve artan ölümlere ilişkin hükümetiniz yetkilileri tarafından hiçbir önlem alınmadığı ve durumun söz konusu ölümleri arttırdığı iddiaları ile kazalara neden olan kolluk kuvvetlerinin suça karşılık gelecek düzeyde adli cezalar almaması bölge halkında büyük bir öfkeye neden olmuştur" dedi.

HDP Milletvekil Güzel, şu soruları yöneltti:

"5 yaşındaki Efe Tektekin'in ölümüne neden olan ve tutuksuz yargılanan polis memuru sanığa 'taksirle ölüme neden olma' suçundan hazırlanıp kabul edilen iddianame hangi hukuka dayanmaktadır? Polis memurunu tali kusurlu gösteren bilirkişi raporunda 6 yaşındaki Tektekin 'aracın uzaklık ve hızını gözetmediği ve geçmekte olan araca ilk geçiş hakkı vermediği için kusurlu olduğu kanaatine yer verildi' şeklinde yer verilen ifadelerin  6 yaşındaki bir çocuğun bilimsel ve  pedagojik olarak ilk geçiş hakkının ne kadar bilincinde olabileceği sorusundan yola çıkarak ahlaki, hukuki, vicdani izahatı nedir? Bu durum söz konusu raporların yanlı hazırlandığı iddialarını güçlendirmemiş midir? Yürütülen soruşturma ve tüm hukuki süreçlerde pervasızca kullanılan zırhlı araçların neden olduğu faciaların mobese ve diğer kamera görüntüleri neden dosyalara konulmamaktadır? 2015 yılından itibaren kolluk kuvvetleri kullandığı araçların çarpması sonucu yaşanan ölüm ve yaralanmalardan dolayı kaç kolluk kuvveti yargılanmış ve/veya kaçı adli ve idari cezalar almıştır? Aldıkları cezalar nelerdir?"