18 Mayıs 2024 Cumartesi

Zilan katliamının 91. yılında yüzleşme çağrısı

Zilan katliamının 91. yılında hayatını kaybedenleri anan HDP MYK'sı, Zilan katliamına yol açan inkar ve imha politikalarının bugün de AKP tarafından farklı yol ve yöntemlerle yürütüldüğünü kaydetti. HDP MYK'sı, katliamın sorumlularının tarih önünde mahkum edilmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Zilan katliamında hayatını kaybedenleri andı ve devlete yüzleşme çağrısı yaptı.

Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana süregelen, Kürt halkına karşı yürütülen inkar politikaları, taleplerine karşı uygulanan şiddet, baskı ve zor yöntemlerinin sonuçlarından biri olan Zilan Katliamının üzerinden 91 yıl geçtiği hatırlatılan açıklamada, "Kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan on binlerce kişinin hayatının kaybettiği bu büyük katliam Kürt halkının hafızasında ilk günkü tazeliğiyle acı bir şekilde yerini koruyor. 44 köyün yakıldığı ve Zilan deresinin günlerce kan aktığı bu katliamın ardından hayatta kalabilenler zorunlu göçe tabi tutuldu, mal ve mülklerine el konuldu" denildi.

Dönemin iktidarının bu büyük insanlık trajedisinin asker, korucu, milis ve sivil faillerinin bu suçlardan ceza almasını önlemek için kanunlar çıkararak sonraki yıllarda yaşanan katliamların yolunu açtığına dikkat çekilen açıklamada, Zilan'da katliama yol açan inkar ve imha politikalarının bugün de AKP tarafından farklı yol ve yöntemlerle sürdürüldüğü belirtildi. Kürtlerin seçimlerde yaptığı irade beyanı hiçe sayılarak belediyelerin kayyumlarla gasp edildi, milletvekilleri ve seçilmişlerin düşman hukuku uygulanarak tutuklandığı ve kurumlarının kapatıldığının altın çizilen açıklamada, HDP'ye yönelik kapatma davasında görülen zihniyetin bu politikaların vücut bulmuş olduğu kaydedildi. 

Açıklamada, "Halklarımızın demokratik ve aydınlık geleceğinin inşa edilebilmesi için Zilan Katliamı başta olmak üzere geçmişte yaşanan acılarla bir an önce yüzleşilmelidir. Katliamda yitirdiğimiz kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan on binlerce kişiyi saygıyla yad ediyoruz, unutmuyoruz. Bu topraklarda yaşanan bütün katliamlar ve acılar demokratik ve özgür bir ülke yaratma mücadelemizin gerekçesidir. Katliamın karar vericileri ve sorumlularının tarih önünde mahkum edilmesi için mücadeleye etmeye devam edeceğiz" ifadeleri yer aldı.