18 Mayıs 2024 Cumartesi

Êzidî kız çocuğunu kaçıran IŞİD'liler hakkında suç duyurusu

Ankara'da, kaçırılan Êzidî kız çocuğunu internete satışa çıkaran IŞİD'liler hakkında "insanlığa karşı suç" ve "insan ticareti" suçlarından soruşturma yürütülmesi talebiyle suç duyurusunda bulunuldu.

Ankara'da bulunan hukuk örgütleri, 24 Şubat'ta 7 yaşındaki kız çocuğunu kaçıran ve internet yoluyla satışa çıkaran IŞİD üyeleri hakkında "insanlığa karşı suç" ve "insan ticareti" suçları yönünden soruşturma yürütülmesi talebiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Çağdaş Hukukçular Derneği  (ÇHD) Ankara Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, Toplumsal Hukuk ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi yapılan suç duyurusunun ardından Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi.

"Jin, jiyan, azadî" pankartının asıldığı toplantıda, kurumlar adına avukat Çiğdem Kozan açıklama yaptı. IŞİD'in 2014 yılında gerçekleştirdiği soykırım sırasında binlerce Êzidî'nin öldürüldüğünü, binlerce Êzidî kadın ve çocuğun kaçırıldığını hatırlatan Kozan, "Kaçırılan kadınlar ve çocuklar, örgüt üyeleri ve yöneticilerinin cinsel istismar ve cinsel tacizine uğradı. 'Ganimet' olarak ele geçirilen kadın ve çocuklar ayrıca Irak ve Suriye'de kurulan köle pazarlarında ve derin internette açık artırmayla satışa çıkarıldı. Örgütün bu eylemleri tüm dünya tarafından bilinmekte olup buna dair görüntüler basına da çok kez yansıdı" dedi.

ANKARA'DA HÜCRE EVLERİ VAR
IŞİD'in köle pazarlarına dair 11 Eylül 2019'da basına yansıyan görüntüleri anımsatan Kozan, IŞİD çetelerinin Ankara'da hücre evleri olduğunu, kaçırdıkları Êzidî kadın ve kız çocuklarını derin internet ağı üzerinden satışa çıkardıklarını söyledi. Bu durumun bir örnekle sınırlı olmadığını vurgulayan Kozan, "Birçok Êzidî kadın ve kız çocuğuna ise ailelerinin ya da Êzidî Cemaati'nin çabalarıyla ulaşılmıştı" diye konuştu.

IŞİD'LİLERE DEVLET KORUMASI
24 Şubat'ta 7 yaşındaki kız çocuğunun derin internet yoluyla satışa çıkarıldığı ve polisin yaptığı operasyonla IŞİD üyelerinin yakalandığını hatırlatan Kozan, çocuğun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na teslim edildiğine dair bilgilerin basına yansıdığını söyledi. Gözaltına alınan şüpheliler hakkında sadece "silahlı örgüte üye olmak" suçlamasıyla dava açıldığını ve adli kontrol tedbiri olmaksızın tutuksuz yargılandıklarını vurgulayan Kozan, "Dosyada yer alan emniyet raporunda da açıkça kız çocuğunun Êzidî olduğu ve kişilerin örgütte faaliyet yürüttükleri dönemde örgütün fikriyatına göre ganimet olarak aldığı ve yakalanırken kız çocuğunun şahıslarla birlikte olduğu yer almaktadır. Buna rağmen bu hususta hiçbir araştırma yapılmamış, şahıslar hakkında mağdur kız çocuğuna yönelik fiilleri sebebiyle soruşturma yürütülmemiştir" bilgisini paylaştı.

ÇOCUĞA YÖNELİK SUÇLARA SORUŞTURMA YOK
Kozan, gözaltına alınan IŞİD çeteleri hakkında üst düzey yönetici olduklarına ilişkin polis tutanağı bulunduğunu da belirterek, "En önemlisi kaçırılan kız çocuğuna karşı işledikleri suçlara dair hiçbir soruşturma ve kovuşturma yürütülmediği görülmektedir. Basına yansıyan bu olay ve öncesindeki birçok örnek IŞİD üyeleri tarafından Êzidî kız çocuğu ve kadınlara yönelik olarak sistematik bir suçun varlığına işaret etmektedir. Yanı başımızda kız çocuklarının, kadınların köle pazarında değil; ancak derin internet yoluyla satışının gerçekliğiyle yüzleşmemiz ve ivedilikle tedbir almamız gerektiğini göstermektedir" diye belirtti.

IŞİD ÇETESİ İTİRAF ETTİ
S.O. adlı şüphelinin ifadesinde Êzidî kız çocuğunu IŞİD çetesinden 500 dolar karşılında satın aldığını itiraf ettiğini kaydeden Kozan, "Bir kişinin satın alınması veya satışa konu edilmesi köleleştirmedir. Bu kadın ve kız çocuklarının Êzidî olmasından ötürü köleleştirilmesi, hürriyetlerinden alıkonulması söz konusudur. Kadınların ve kız çocukların köle olarak seçilmesi, ganimet olarak görülmesi de bu saiklerin parçasıdır. IŞİD zihniyetine göre; işgal edilen yerlerdeki kadınların köleleştirilmesi o toprakların fethedildiğinin göstergesidir. Bu yüzden ırkçı saiklerin yanı sıra kadın bedenini işgalin bir parçası sayan, insan dışı bir yerde konumlandıran dini ve siyasi saiklerle savaş suçları en çok kadınlara karşı işlenmiş ve işlenmektedir" vurgusu yaptı.

Hukuk örgütleri olarak Ankara'nın göbeğinde köleleştirme faaliyetlerine, IŞİD'in yöntemlerine izin vermeyeceklerini dile getiren Kozan, şöyle devam etti: "Bu suçların cezasız kalmasını kabul etmiyoruz. Yaratılan cezasızlığın yargı eliyle köleleştirme sürecine izin verilmesi anlamına geleceği hususunda tüm mercileri uyarıyoruz. Sürecin takipçisi olacağımızı, gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağımızı tüm kamuoyuna bildiririz."