18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Zîlan Destan ve Suruç şehitlerinin yolunu izleyeceğiz'

Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), Haziran ayında ölümsüzleşen Rojava devriminin genç öncüsü Zîlan Destan anısına resim sergisi açtı, anma etkinliği düzenledi.

Kobanê'deki Pirsus Şehitleri Parkı'nda düzenlenen serginin açılışına çok sayıda kişi katıldı. Sergide Zîlan Destan'ın yanı sıra 20 Temmuz 2015'te katledilen Suruç şehitleri ile Rojava devrimini savunurken ölümsüzleşen komünistlerin de aralarında olduğu çok sayıda devrimcinin resimleri de yer aldı.

Saygı duruşu gerçekleştirilen etkinlikte aynı zamanda Suruç katliamının tanığı olan Erdal Cebo konuştu. Devrim için şehit düşenlerin huzurunda olduklarını belirten Cebo, Zîlan Destan'ın Rojavalı komünist bir kadın olarak devrimi Ortadoğu'ya yaymak için mücadele ettiğini söyledi. Cebo, "Zîlan yoldaş, öncelikle kadınların ve gençlerin özgürlüğü davasını üstlendi. Rojavalı bir yoldaştı, ama bir Ortadoğu devrimcisiydi. Ortadoğu halklarının özgürlüğü için mücadeleye atılmış bir komünist kadındı. Zîlan yoldaş, dört parça Kürdistan'ın özgürlüğünü savunuyordu" şeklinde konuştu.

Rojava devrimini savunmanın öncelikli görev olduğunu dile getiren Cebo, "Rojava devrimini daha da geliştirmemiz, ilerletmemiz gerekiyor. Zîlan yoldaşın amacı da Rojava kadın devrimini geldiği aşamadan daha ileriye götürmekti. Sosyalizm hedefiyle mücadelesini yürütüyordu" diye konuştu.

20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç'ta gerçekleştirilen DAİŞ katliamını hatırlatan Cebo, komünist gençlerin Zîlan Destan ve Suruç şehitlerinin mücadelesini sürdüreceğini dile getirdi. Cebo şunları söyledi: "Kobanê'nin özgürleşmesinden sonra, kenti yeniden inşa etmek ve devrimi geliştirme hedefinde Zîlan Destan yoldaş ile Suruç şehitlerinin yolu birleşti. Zîlan yoldaş bayrağı Suruç şehitlerinden devraldı ve devrimi ilerletme çalışmalarına katıldı. Biz komünist gençler, Zîlan yoldaşın ve Suruç şehitlerinin yolunu izleyeceğiz. Rojava devrimini sosyalizme ulaştıracağız."

Konuşmanın ardından Baki Xido Kültür ve Sanat Merkezi Korosu ile Kobanê TKŞ bünyesinde faaliyet yürüten Koma Zîlan Destan Müzik Grubu sahne aldı, ezgilerini seslendirdi. Etkinlik Zîlan Destan anısına hazırlanan sinevizyon ile sona erdi.