18 Mayıs 2024 Cumartesi

Zîlan Destan Kobanê'de son yolculuğuna uğurlandı

Rojavalı genç komünist öncü Zîlan Destan (Elende El Muhammed) Kobanê'de son yolculuğuna uğurlandı. Destan'ın ömrünü devrimi ilerletmeye ve tüm Ortadoğu'ya yaymaya adadığı vurgulanan törende, "Kürdistan'ın dört parçası özgürleştirilinceye kadar senin yolundan ilerleyeceğiz" denildi.

Rojava devriminin komünist genç öncüsü Zîlan Destan (Elende El Muhammed) Kobanê'de bulunan Dicle Şehitliği'nde devrim sloganları eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı.

Törende, 13 Haziran günü Qamışlo'da ölümsüzleşen Zîlan Destan'ın yanı sıra Metîna, Zap ve Avaşîn'de şehit düşen HPG savaşçıları Ezda Dilbirin, Sariya Çiya, Demhat Kobanê ve Çiyager Amed ile Asayiş üyesi Ehmed Kobanê'nin ailelerine de şehadet vesikaları verildi.

Destan'ın cenazesi akşam saatlerinde Askeri Hastane'den alındı. Törene TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyelerinin yanı sıra Şehit Aileleri Kurumu, Özerk Yönetim'e bağlı kurumlar, PYD, Kongra Star ve Şehit Alişer Deniz Tugayı savaşçıları da katıldı.

Askeri Hastane morgu önünde toplanan kitle, "Zîlan Destan ölümsüzdür" ve "Şehit namirin" sloganlarını attı. Törende Kürtçe ve Arapça, "Genç komünist öncü Zîlan Destan ölümsüzdür" yazılı pankart açıldı. Araç konvoyu eşliğinde Dicle Şehitliği'ne götürülen cenaze burada Kobanê halkı tarafından karşılandı. Şehitlik girişinde omuzlara alınan Destan'ın cenazesi, sloganlarla tören alanına götürüldü.

Şehit Aileleri Kurumu adına konuşan Arif Bali, törene katılanları selamladı. Özgürlük için mücadele ederken şehit düşenleri unutmayacaklarını dile getiren Bali, yakınlarını yitiren ailelere ve Kobanê halkına başsağlığı diledi.

'ŞEHİTLERİN BAYRAĞINI YERE İNDİRMEYECEĞİZ'
Fırat Bölgesi Savunma Bakanı Şex İsmet Hesen yaptığı konuşmada, şehitleri anmanın önemine dikkat çekti. Hesen, "Kürt halkı ve Kürdistan özgürlük davası için annelerini, babalarını ve çocuklarını terk edenler, Kürdistan'ın asıl sahipleridir. Gece gündüz silah başında düşmanla yüz yüze gelenler Kürdistan'ın sahipleridir" diye konuştu.

KDP'nin Türk devleti ile yaptığı işbirliğine dikkat çeken Hesen, "Düşmanla işbirliği yapanlar, düşmana alkış çalanlar Kürt halkı için en büyük utanç kaynağıdır. Herkes doğruyu görmeli, hakikat yolunu tanımalı. Düşmana yardım edenler, düşmanlarımıza noktalarımızı gösterenler haindir. Türk devleti ile işbirliği yapanlar Kürt halkının düşmanıdır" dedi.

Şehit aileleri huzurunda söz verdiklerini dile getiren Hesen, "Şehitlerin bayrağını yere indirmeyeceğiz. Şehitlerin intikamı için mücadelemizi yükselteceğiz" şeklinde konuştu.

'ÖMRÜNÜ DEVRİME ADADI'
TKŞ adına konuşan Beritan Asya, Kobanê şehitliğinde binlerce savaşçının mezarı olduğuna dikkat çekti, "Onlar topraklarımızı korudu, onurumuzu korudu" dedi. Kürdistan'ın dört parçasında Kürt halkının onur ve özgürlük için mücadele ettiğini dile getiren Asya, "Zîlan yoldaş, binlerce şehidin, Paramaz'ın, Sarya'nın, Destan'ın izinden onurumuzun savunucusu oldu. Kobanêli genç bir kadındı. Bu halkın evladıydı. Ömrünü devrime adadı. Efrîn savaşında, Serêkaniyê savaşında, bu devrim için ne gerekliyse emek verdi. Bir gün elinde silah oldu, bir başka gün kadınlar ve gençler için eğitim verdi" şeklinde konuştu.

Zîlan Destan'ın doğup büyüdüğü Kobanê'ye tekrar şehit olarak döneceğini iyi bildiğini dile getiren Asya şunları söyledi: "Arkasında bir şey bırakmadı. Her zaman güçlü bir inançla 'Bir gün Kobanê şehitliğine döneceğim' derdi. Hoş geldin Heval Zîlan. Yoldaşların senden devraldıkları kızıl bayrağı yükseltecekler. Tıpkı senin Pirsus şehitlerinin bayrağını kaldırdığın gibi. Tıpkı Şehit Destan Temmuz'un ismini alman gibi, yoldaşların da seni takip edecekler."

'SÖZ VERİYORUZ, ZİLAN'IN YOLUNDAN İLERLEYECEĞİZ'
Zîlan Destan'ın düşlerinin takipçisi olacaklarını dile getiren Asya, "Bir gün Kobanê şehitliğine gelmek istiyordun. Bak bugün binlerce kişi senin önünde hazırlar. Nasıl sen Şehit Baran'a ve Şehit Destan'a söz verdiysen, bizde bugün sana söz veriyoruz. Kürdistan'ın dört parçası özgürleştirilinceye kadar senin yolundan ilerleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Türk devleti ve çetelerinin Kürdistan topraklarına saldırdığını hatırlatan Asya, "Rojava devrim topraklarına, özgür Kürdistan dağlarına saldırıyorlar. Heval Zîlan da uzun zaman düşlerini dağlarda büyütmüştü. Onun hayalleri dağlardan şehirlere büyüyor. Düşleri yarım kalmayacak" dedi.

'AMACI DEVRİMİ ORTADOĞU'YA YAYMAK VE SOSYALİZME ULAŞTIRMAKTI'
Komünist gençlik adına konuşan Erdal Cebo, Zîlan Destan'ın şehadetinin ardından başlarının dik olduğunu dile getirdi. Cebo şöyle konuştu: "Kobanê'nin her ailesi şehit sahibidir, başları diktir. Zîlan yoldaş genç bir komünist kadın olarak, devrimin sosyalizme ulaşmasını istedi. Mücadelesi bunun içindi. Amacı devrimi dört parça Kürdistan'a ve Ortadoğu'ya yaymak ve sosyalizme ulaştırmaktı."

Zîlan Destan'ın kararlı bir gençlik önderi olduğunu dile getiren Cebo, "Rojava'nın tüm bölgelerinde gençleri bu devrime katmayı amaçladı. Cizîre bölgesinde köy köy dolaştı. Eğitimler verdi, toplantılar düzenledi, tartışmalar yürüttü" şeklinde konuştu.

Zîlan Destan'ın devrimci mücadelesinde şehitleri hep önemli bir değer olarak koruduğunu dile getiren Cebo şöyle devam etti: "Gezi Ayaklanması'nın öne çıkan isimleri arasında yer alan Destan Temmuz yoldaş, Zîlan için bir yol açtı. Zîlan yoldaş Pirsus şehitlerini tanıdıkça kararlılığı güçlendi. Komutanımız Baran Serhat yoldaşın şehadeti O'nu derinden etkiledi ve bir adım daha öne çıktı. Şimdi biz de tüm şehitlerin önünde bir kez daha söz veriyoruz. Aklımızda ve kalbimizde hep onlar olacak. Halkımızın önünde söz veriyoruz. Devrimi zafere ulaştıracağız, sosyalizmi kuracağız."

Törende Kongra Star ve şehit aileleri adına da konuşmalar yapıldı. Şehitlerin bıraktığı mücadele bayrağının daha da yükseltileceği vurgulandı.

Konuşmaların ardından Zîlan Destan'ın cenazesi tekrar omuzlara alınarak, sloganlar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı. Destan defnedilirken ağıtlar ve devrimci marşlar söylenirken, sık sık "Şehit namirin", "Zîlan Destan ölümsüzdür", "Disa disa serhildan MLKP Kürdistan" sloganları atıldı.

Törenin ardından Zîlan Destan'ın ailesinin evi önünde bulunan taziye çadırına ziyaret düzenlendi.