4 Mayıs 2024 Cumartesi

Yüzde 86 engelli ağır hasta tutsak Mevlüde Başdaş serbest bırakılsın

Bu haftaki F Oturumu'nda Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutsak bulunan yüzde 86 engelli Mevlüde Başdaş'ın durumuna dikkat çekildi. Açıklamada, Mevlüde'nin yanındaki tutsaklara "Ben cezaevinde öleceğim" dediği belirtildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı'nda yapmak istediği "F Oturumu" eyleminin engellenmesi üzerine 353. oturum İHD şube binası önünde gerçekleştirildi.
 
Bu hafta hasta tutsak Mevlüde Baştaş'ın durumuna dikkat çekildi. Yapılan açıklamayı İHD Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran okudu. Hak ihlallerinin ve hukuksuzlukların katlanarak arttığı 2018 yılının geride bırakıldığını belirten Onaran, "Bu yolla hak ihlallerine karşı duranlar cezalandırılmaya çalışılırken bir yandan da toplum korkutulmakta, sindirilmeye çalışılmaktadır. Hapishanelerde ise durum çok daha vahimdir Mahpuslar üzerindeki psikolojik ve fiziksel şiddet her geçen gün daha da artmaktadır. Sohbet spor gibi faaliyetlerin engellenmesi, kitap, gazete ve dergilerin yasaklanması, elbiselere sınıflamalar getirilmesi, çıplak aramalar, ayakkabı aramaları, kapalı-açık görüşlerin ve telefon görüşlerinin keyfi olarak kısaltılması gibi uygulamalarla mahpuslar sosyal yaşamdan kopartılmaya çalışılmakta ve tecrit edilmektedir" dedi.
 
'TUTSAKLARA KEYFİ DİSİPLİN CEZALARI VERİLİYOR'
 
Hapishanelerde dayatılan uygulamalara karşı çıkan tutsaklara keyfi şekilde disiplin cezaları verildiğini kaydeden Onaran, "İnfazları yakılmakta- görüşlere çıkartılmamakta, hastaneye sevk edilmemektedir. Bu uygulamalarla mahpusların savunma hakkı, tedavi hakkı, insanca yaşam hakkı gibi temel hak ve özgürlükleri en ağır şekilde ihlal edilmektedir. Bu ihlaller hasta tutsakların yaşamlarını ölümcül derecede etkilemektedir. Hasta tutsakların tedavileri yapılmıyor, kelepçeli muayene dayatılıyor, muayene odasından askerler çıkartılmıyor, tutsaklar hastanelerin bodrumlarında ve sağlıksız ortamlarda tutularak yaşam hakları ellerinden alınmaya çalışılıyor" diye konuştu.
 
Bu hafta yapılan açıklamada İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan Mevlüde Başdaş'ın durumunu Onaran şu şekilde açıkladı: "4 yıl 2 ay hapis cezası bulunan Mevlüde Başdaş, cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından 28 Ekim 2017 de tutuklanarak İzmir-Şakran Kadın Kapalı Hapishanesine götürülmüştü. Kalp, şeker, böbrek, tansiyon, astım, bel fıtığı gibi birçok kronik hastalığı olan Mevlüde Başdaş iki defa kalp krizi geçirmiş ve kalp ameliyatı olmuştur. Böbrek nakli olan ve şeker hastalığından dolayı sağ gözü görmeyen mahpus, günde dört defa İnsülin iğnesi ile ayakta kalabilmektedir. Antalya/Akdeniz üniversitesi ve Diyarbakır/ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma hastanelerinden yüzde 86 engelli raporu bulunan Başdaş'a Adli Tıp Kurumu 'Hapishanede kalabilir' raporu vermiştir."
 
MEVLÜDE BAŞDAŞ: BEN BURADA ÖLECEĞİM
 
Yanında kalan arkadaşları ise Mevlüde Başdaş'ın durumunu şöyle anlatıyor: "Mevlüde anne ihtiyaçlarını gideremiyor. Yere muşamba niyetinde kantinden aldığımız sofra bezini yere sererek banyo yaptırıyoruz. Elbiselerini yıkıyoruz. Yürüyemiyor ve genellikle hep yatakta kalıyor. Bir gözü burada görmemeye başladı. Şeker hastası olduğu için günlük olarak hepimiz dikkat ediyoruz. Daha önce böbrek nakli olduğu için şuan durumu ne olduğunu bilmiyoruz. Böbrek tarafında ağrı ve yanmalarının olduğunu söylüyor. Türkçe ve okuma yazma bilmeyen Mevlüde annenin böbreğinin durmuş olabileceğinden korkuyoruz. 61 yaşındaki yaşlı bir anne hapishanede yaşayamaz. Dışarıda olması gerekiyor. Biz burada elimizden geldiğince bakmaya çalışıyoruz. Ailesi zaten Mardin'de yaşıyor. Onlar buraya gelinceye kadar perişan oluyor. Burada ağır hasta tutuklular var ama Mevlüde annenin durumu kötü. Geçen hafta kalbi çok ağrıyordu. Anne bize 'Ben burada öleceğim' diyor."
 
Her hafta hasta tutsakların sesi olmaya ve sağlık durumları ile maruz kaldıkları hak ihlallerini duyurmaya çalıştıklarını söyleyen Onaran, "Buradan başta devlet yetkilileri olmak üzere ilgili bütün kurumlara ve kamuoyuna sesleniyoruz; 2019 yılında hapishanelerde yaşanan tecrit ve hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için gerekli adımların atılacağı bir yıl olsun. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın! Mevlüde Başdaş serbest bırakılsın! Tedavi haktır engellenemez!" diyerek konuşmasını sonlandırdı.