8 Mayıs 2024 Çarşamba

Yüzde 71 engelli Kemal Özçelik tahliye edilmiyor

Yüzde 71 engelli raporu bulunmasına rağmen ATK tarafından hasta tutsak Kemal Özçelik hakkında hapiste kalabileceği yönünde rapor verdiği belirtilen 460. F oturması açıklamasında, Özçelik'in derhal tahliye edilmesi istendi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 460. F oturması eyleminde hasta tutsak Kemal Özçelik'in durumuna dikkat çekti.

Online yapılan basın açıklamasında konuşan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, 1994 yılından beri tutuklu olan Kemal Özçelik'in 2003 yılında ağır bir kalp krizi geçirdiğini ve bu nedenle Anjiyo yapıldığını söyledi. Ancak damarların açılmaması üzerine Bypass ameliyatı geçirdiğini ve 3 kalp damarının değiştirildiğini kaydeden Acettin, "Zamanında müdahale yapılmadığı için kalbin sol tarafında büyüme nedeniyle ritmik olarak kalbin dengesi bozuldu ve düzenli kalp ilacı kullanmaya başladı. Düzenli olarak kardiyoloji bölümüne kontrole gitmesi gerekiyor. Ne var ki salgın sürecinde hasta mahpusların kontrolleri düzenli yapılmıyor" dedi.

Acettin, Kemal Özçelik'e ilişkin şu bilgileri aktardı:
"2020 ortalarında yapılan muayenede kalbin kanı pompalamakta zorluk çektiği doktor tarafından dile getirildi. Ayrıca akciğerlerinin su topladığı tespit edilen Özçelik; görme kaybı, göz damarlarında tıkanıklık, el, kol, ayak ve bacak bölgesinde şişme gibi ciddi sağlık problemleri yanısıra, nefes darlığı, solunum yetmezliği yaşıyor. Geceleri şiddetli öksürük krizleri geçirdiği için uyumakta da zorluk çekiyor. Bununla beraber Özçelik aynı zamanda diyabet hastasıdır. Önceden günde 2 'İnsülin iğnesi' kullanırken son aylarda dozun az gelmesi nedeniyle iğne sayısı 4'e çıkarıldı. Özçelik'in hastalıkları bunlarla da sınırlı değil; hipertansiyon, kolesterol hastası ve böbrekleri fonksiyon kaybı nedeniyle taş üretiyor ve yaklaşık 1 yıldır taş kırma işlemi yapılmıyor.

"Neredeyse hastalıklarını saymakla bitiremediğimiz Özçelik hapishanede yaşamını tek başına idame ettiremeyecek durumda. Kaldığı hücrede bulunan merdivenleri inip çıkmada zorluk yaşıyor, koltuk değneği veya bir kişinin refakati olmadan yürüyemiyor.

"Yüzde 71 engelli raporu bulunmasına rağmen Adli Tıp Kurumu, Özçelik hakkında hapiste kalabileceği yönünde rapor vererek tıp etiğini de ihlal etmiş oldu.

"Biz insan hakları savunucuları Kemal Özçelik ve Özçelik durumundaki bütün hasta mahpusların yaşam haklarının engellenmemesi; infaz ertelemesi de dahil olmak üzere hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz."