3 Mayıs 2024 Cuma

Yüzbinlerin katılımıyla Van'da kutlama: Kazanan 'jin, jîyan, azadî' ruhudur

Van'da iradesi için günlerce direnen ve kazanan halk dün gece kutlama yaptı. Yüzbinlerin katılımıyla gerçekleşen kutlamalarda, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Şedal ve Zeydan, kazananın Van halkı olduğunu, "jin, jîyan, azadî" ruhunu kaydederek direnenleri selamladı. 

Sokak sokak yürüttükleri mücadele sonucu kazanan Van halkı,  Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) mazbatanın Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'a iade edilmesi kararının ardından sokaklara döküldü. On binlerce kişi DEM Parti Van il binası önünde bir araya gelerek direnişlerini kutladı. Birçok koldan yürüyüş gerçekleştiren halk, "Bijî Berxwedana Zap'ê"  ve "Bijî Berxwedana Wan'ê" sloganı attı. Alanı dolduran kitle önümüzdeki saatlerde Cumhuriyet Caddesine yürüyüş gerçekleştirdi.

YÜZBİNLER MUSA ANTER PARKINDA BULUŞTU
Kentin her noktasından DEM Parti il binası önüne akın eden on binlerce kişi alana sığmayınca çevredeki tüm sokaklar dolup taştı. Evlerinin kapısını kapatarak akın akın caddelerden "Bijî berxwardana Wanê" sloganlarıyla il binası önüne gelen kitlenin sayısı 100 bine ulaştı. Bunun üzerine parti, seçim otobüsünü Cumhuriyet Caddesi'ne götürmeye karar verdi. Otobüsün ilerleyememesi nedeniyle 500 bini aşkın kişi Beşyal Meydanı'nda toplandı. Kitle buraya da sığmayınca bu kez seçim otobüsü Musa Anter Parkı'na gitti. Yüzbinlerce kişi bu kez de yürüyerek parka doğru yola çıktı. Burada toplanan yüzbinler "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe", "Jin, jiyan, azadî" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

ŞEDAL: KAZANAN JİN, JÎYAN, AZADÎ RUHU OLDU
Kutlamalarda ilk sözü Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal oldu. Şedal, "Bu başarı, bu direniş sizindir, kutlu olsun. Bu direnişten sonra kim cesaret edebilir irademizi gasp etmeye, kim cesaret edebilir kurumlarımızı gasp etmeye. İki gündür büyük bir direniş sergiliyorsunuz. Bu direnişte kazanan kadınlar ve gençler oldu. Bir daha asla kimse bu iradeyi gasp etme cesaretini kendilerinde bulamayacaklar. Bu direniş sadece belediye kazanmak değildi. Bu direniş cezaevinde bulunan arkadaşlarımıza büyük bir hediyedir. Bu başarı aynı zamanda onların başarısıdır. Kazanan gençliğin, kazanan 'jin, jîyan, azadî'nin ruhu oldu. Çok büyük direndik ve yarın sokaklarımızı kayyımın çöpünden temizleyeceğiz" dedi.

ZEYDAN: HALKIMIZ ONURUNU, İRADESİNİ SALDIRILARA KARŞI KORUDU
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan da şunları söyledi: "Onurun, şerefin, haysiyetin yeri Van. Ne mutlu bize ki sizin gibi onurlu bir halkın evlatlarıyız. Bu meydanda halkın iradesine çökmek isteyen akbabalara bir şey söylemiştik. Bizim halkımız onurunu, iradesini tüm saldırılara karşı korudu. Biz sizin onurunuzu bu akbabalara yedirmeyeceğimizi söyledik. Siz, tüm baskılara rağmen, tüm kirli ilişkilere rağmen, para vaatlerine rağmen Kürt halkının nasıl onura sahip olduğunu gösterdiniz. 14 belediyenin 14'ünü alarak tüm dünyaya mesajınızı verdiniz. Siz, akbabalara rağmen bugün zindanlarda 125 gündür açlık grevinde olan yoldaşlarımızın, Demirtaşların, Kışanakların, Yüksekdağların, Bekir Kayaların, Nazmi Gürlerin o dört duvar arasındaki özgürlük umutlarını dirilttiniz. Artık kimse sizin iradenizi gasp etmeye aklından bile geçiremeyecek. Onurlu direnişinizi selamlıyor, teşekkür ediyoruz. Artık hizmet zamanıdır."

HATİMOĞULLARI: DİRENE DİRENE KAZANDINIZ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise Van halkının direnişinin YSK'yı yanlış yoldan döndürdüğünü kaydetti. Hatimoğulları, "Bizler bugün bu meydanda bu kalabalıkla tıpkı Newroz meydanlarında olduğu gibi Türkiye'de ortak yaşamda ısrar, Kürdün hakkında ısrara buradan bir kez daha bütün Türkiye halklarına mesajımızı veriyoruz. Değerli halkımız sizler direne direne kazandınız. Ve şimdi hep beraber Van'a ilçe ilçe, mahalle mahalle kazandığımız bütün belediyelerde kendimizi ve kentimizi yeniden kurmak üzere yolumuz açık olsun" dedi. 

BAKIRHAN: DOSTA, DÜŞMANA ÖRNEK OLAN DURUŞUNUZA EĞİLİYORUM
Ardından konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, bugünleri yaratan, emek veren şu anda tutsak olan Bekir Kaya'ya, Nazmi Gür'e selam yolladı. Bakırhan, "Onların mücadelesinin boşa gitmediğini, Van halkının iradesinin yanında olduğunu bir kez daha kanıtlayarak bizleri onure ettiniz.  Mutlu ettiniz. Her bijî Van, her bijî. Sizlerle son yaptığımız Van mitinginde sizler bizlere verdiğiniz sözünüzde durarak 14'te 14 yaptınız. Biz de o gün size bir söz verdik. Dedik ki siz onurlu Van halkı ne zaman başınız dara düşerse o gün yanınızda olacağız. Bugün sizin yanınızdayız. Birlikteyiz, beraberiz. Bizler hep birlikte sözümüzde durdukça böylesine güçlü, onurlu bir şekilde baskılara karşı durdukça emin olun Van, biz kazanacağız, halklarımız, demokrasi özgürlük kazanacaktır. Tekrar dosta düşmana örnek olan bu duruşunuz karşısında saygıyla eğiliyorum" ifadelerini kullandı.

ABDULLAH ÖCALAN'IN DOĞUM GÜNÜ KUTLANDI
Musa Anter Parkı'nda yapılan kutlamada konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutladı. Bayındır, "Yanlış hesaplar Van meydanında yenildi, çöktü. Siz direndiniz ve onurunuzu yere düşürmediniz. Siz, Kürt halkının onurunu korudunuz. Kürt halkı olarak bir öndere, halka ve büyük bir güce sahibiz. Bu güç ve direniş sayın Öcalan'ın felsefesiyle yoğruldu. Sayın Öcalan'ın felsefesiyle biz kazandık. Sayın Öcalan'ın doğum günü kutlu olsun. Bu direniş kentinden söylüyoruz, doğum günün kutlu olsun" dedi.