29 Mart 2024 Cuma

Yurtiçi Kargo'da bir taciz daha 

Yurtiçi Kargo kuryesinin tacizine uğrayan G.Ö., kargo firması ve kurye hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Ankara'nın Çankaya ilçesinde G.Ö., geçen hafta kendisine gönderilen kargo paketini teslim eden Yurtiçi Kargo kuryesi tarafından taciz edildiğini belirtti. G.Ö. kuryenin kendisine, "Teslim ettiğimi göstermem gerek, pandemiden dolayı yeni uygulama böyle, sizin videonuzu çekmem lazım" diyerek videosunu çektiğini söyledi.

Bunun üzerine Yurtiçi Kargo'ya ulaştığını dile getiren G.Ö., firma yetkililerinin kendisine böyle bir prosedürlerinin olmadığını söylediğini aktardı. Kendisini taciz eden kurye hakkında Yurtiçi Kargo yetkililerinden işlem başlatmaları, videonun bulunmasını ve gerekli önlemlerin alınması için uğraşan G.Ö., çabalarına rağmen kargo firmasının herhangi bir işlem başlatmadığını söyledi.

YURTİÇİ KARGO VE KURYE HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
G.Ö. ve Kadın Savunma Ağı, Ankara Adliyesi'nde Yurtiçi Kargo ve kurye hakkında suç duyurusunda bulundu. Başvuru sonrası Kadın Savunma Ağı adliye önünde açıklama yaptı. Kadın Savunma Ağı üyesi Buse Üçer, "Erkek şiddetini meşrulaştıran politikalar, İstanbul Sözleşmesi'ne yapılan saldırılar ve pandemi sürecinde erkek şiddetine karşı herhangi bir önlemin alınmaması taciz, tecavüz ve şiddet oranlarının artmasına neden olmuştur" dedi.

Özellikle kentlerde tek başına yaşayan kadınların olası bir karantina durumunda erkek şiddetinin türlü biçimiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çeken Üçer, şu talepleri sıraladı:

Yurtiçi Kargo derhal tacizci kuryeyi tespit etmeli ve işten çıkarmalıdır. İstanbul Sözleşmesi gereği bir şiddet failini emniyet başta olmak üzere gerekli kurumlara bildirmelidir. 
Bir taciz olayı yaşadığında kadınların işyerine durumu bildirmesi, toplumsal cinsiyet rollerinden beslenerek erkek şiddetinin aklanmasını engellemek adına, Yurtiçi Kargo başta olmak üzere tüm işyerlerinde cinsel taciz birimi kurulmalıdır. Bu birim kadınlardan oluşturulmalı ve kadın beyanını esas alarak bir soruşturma yürütmelidir. 
İşyerlerinde iş güvenliği ve iş sağlığı eğitimleri yanı sıra toplumsal cinsiyet eğitimleri zorunlu hale getirmeli ve kadın örgütlerinden bu konuda görüş alınmalıdır. 
Yurtiçi Kargo başta olmak üzere tüm işyerlerinde kadın erkek eşitliğini sağlamak adına kadınların kendini güvende hissedeceği yerler yaratmak işveren sorumluluğundadır. Devlet, İstanbu Sözleşmesi gereği erkek şiddetini önlemek için acil adımlar atmalı, bu sorumluluğun takipçisi olmalıdır. Bir şiddet failine veya buna zemin hazırlayan kurum ve kuruluşlara iş yeri açma ruhsatı vermemelidir.