23 Nisan 2024 Salı

'Yunuseli Havaalanı kentin ihtiyaçlarına göre kullanılsın'

Üç yıldır atıl olan Bursa Yunuseli Havaalanı'na konut yapılmak istenmesine karşı çıkan KESK Bursa Şubeler Platformu, Bursa'nın yeni konut alanlarına ihtiyacı olmadığını, 1400 dönümlük arazinin kentin ihtiyaçlarına uygun kullanılması çağrısı yapıldı.

KESK Bursa Şubeler Platformu, Osmangazi ilçesinde bin 400 dönümlü arazi üzerinde kurulu olan ve yaklaşın üç yıldır atıl durumda olan Yunuseli Havaalanı'nın yapılaşmaya açıklaması karşı eylem yaptı.

Bursa Kent Meydanı'nda yapılan eylemde konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Okan Okumuş, "Kimi çevrelere göre Bursa'nın mevcut yapı stokunun hali ve özellikle havaalanı arsası çevresinin yapı kalitesi ve kentsel yerleşim sorunları düşünüldüğünde havaalanı arsasının düzenli ve nitelikli bir konut alanı olarak planlanması üstüne bir de açık yeşil alan olarak millet bahçesinin eklemlenmesi makul görünebilir. Ancak Bursa ovasının zaten yıllarca maruz kaldığı işgal, bu işgalin imar barışı ile hukuki hale geldiği, eski stadyum alanının pek de anlaşılır olmayan bir tasarım sonucu millet bahçesine dönüştürüldüğü düşünülürse alanın bu yöndeki değişimi talebinin içi boşalacaktır" dedi.

Kamusal mülkiyetin konut alanı şeklindeki fonksiyon değişimi ile özel mülkiyete dönüşmesinin, mülkiyetin şahıs odaklı el değiştirmesi anlamına geldiğini ifade eden Okumuş, "Durumun ne şehircilik etiği ne de mevcut yasa ve yönetmeliklerde yeri vardır" diye kaydetti.

AKP ve yerel yönetimlerinin toplumdan yana, toplumcu şehircilik anlayışı yerine imar planlarının ekonomik ve ideolojik yeniden üretim için edilgen bir araç konumuna indirgediğini vurgulayan Okumuş, kentin ve kentlinin ihtiyaçlarını ve tercihlerini ortaya çıkaracak çalışmalar ve çalıştayların düzenlenmesi, bunun da katılımcı şekilde yürütülmesi çağrısı yapıldı. Okumuş, belediyenin sermaye çevrelerinin isteklerini gözetmesi, ortak bir mekansal alanı holdinglere, firmalara hibe etmesinin yeni ve bilinmez konu olmadığı, Yunuseli Havaalanı ile ilgili sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.