19 Mayıs 2024 Pazar

Yunanistanlı öğrenciler: Gücümüzü Boğaziçi'nden alıyoruz

Yunanistan'da öğrenciler, Yeni Demokrasi hükümetinin üniversitelerle ilgili hazırladığı yasa taslağına karşı eylemde. Gazete Duvar'dan Kavel Alpaslan'a konuşan Atina Ulusal Teknik Üniversitesi öğrencisi Dimos Koufopoulos, "Baskıya ve korkuya meydan okuyan Türkiyeli sıra arkadaşlarımızın mücadelesi bize güç veriyor" dedi.

Boğaziçi direnişi sürerken, Yunanistan'da da öğrenciler eylemde. Yunanistan Yeni Demokrasi hükümetinin (ND), üniversitelere polis konuşlandırılması, okuldan atılmaların kolaylaştırılması ve öğrencilerin okullarında siyasi faaliyet yürütmesini engelleme amacı taşıyan yasa taslağı tepkiyle karşılandı.

Gazete Duvar'dan Kavel Alpaslan'a konuşan Atina Ulusal Teknik Üniversitesi öğrencisi Dimos Koufopoulos, hükümetin yasa tasarısıyla amacının 'üniversitedeki siyasi varlığı engellemek' olduğuna dikkat çekiyor: "Hükümetin yasasındaki başlıca bölümler, birincisi polisin üniversitede olması, ikincisi disiplin takibatları ve üçüncüsü de öğrenci ihraçları. Bu önlemlerle birlikte hükümet üniversitelerden ve toplumdan gelen her sesi susturmaya çalışıyor. Bu yasanın çekirdeği kampüs içerisindeki suç sorununa çare bulmuyor, çünkü zaten suça dair hakim anlatı tamamen yalanlar üzerine kurulu. Bunun yerine temel nedeni, içerisinde siyasi herhangi bir sürecin işlemediği bir şekilde üniversiteleri yeniden yaratmak. Bu nedenle, hükümetin önermek istediği rol modelden farklı olmaya çalışan herkes ihraç edilme cezasıyla karşı karşıya kalacaktır."

'ÖĞRENCİLERE KARŞI MİÇOTAKİS-ERDOĞAN İTTİFAKI'
Selanik'te eylem yapan öğrenciler, yasa tasarının amacının, üniversitelerin özelleştirilmesi, ücretsiz eğitim hakkının gasbı ve polisin üniversitelere yerleştirilmesi olduğuna dikkat çekti.

"Kampüste polis istemiyoruz. Yunanistan'dan Türkiye'ye öğrenci hareketi kazanacak" yazılı Türkçe-Yunanca pankartlar taşınan eylemde, "Yunan öğrenci birlikleri Türkiye'deki öğrencilerin ve üniversite topluluğunun zorlu mücadelesinde dayanışma göstermektedir. Erdoğan hükümeti tarafından üniversitelere yapılan idari atamaların karşısında duruyoruz. (..) Miçotakis ve Erdoğan çok uluslu enerji şirketlerinin çıkarları için silahlanmayı artırmayı, milliyetçiliği körüklemeyi tartışıyor ama gençliğin ve işçilerin karşısında ittifak halindeler. Türk ve Yunan hükümetlerinin ortak saldırılarına karşı, Türk ve Yunan oligarşisine karşı öğrencilerin ortak mücadelesi ve halklar kazanacak" açıklaması yapıldı.

Yunanistan'da öğrencilerin yaptığı pek çok yürüyüşte Atina'dan İstanbul'a öğrenci hareketinin kazanacağını ifade eden dövizler taşınmıştı.

'TÜRKİYELİ SIRA ARKADAŞLARIMIZIN MÜCADELESİ BİZE GÜÇ VERİYOR'
Boğaziçi eylemlerinin Yunanistan öğrenci hareketi bakımından ne anlam ifade ettiğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atina Ulusal Teknik Üniversitesi öğrencisi Dimos Koufopoulos şunları söyledi: "Bizim için komşu ülkelerde, halkı ve gençliği susturmaya çalışan hükümetlere karşı eş zamanlı hareketlerin olduğunu görmek çok ama çok önemli. Son yıllardaki küresel ekonomik kriz, pek çok kişiyi sefalete sürükledi. Mevcut durumu alaşağı etme hedefinde olan her hareket oldukça olumlu ve tam desteğimize sahiptir. Baskıya ve korkuya meydan okuyan Türkiyeli sıra arkadaşlarımızın, daha iyi bir bakış açısı için mücadelesi bize güç veriyor."

'MİLLİYETÇİ RETORİK ATEŞLENİYOR'
Koufopoulos, her iki ülkede de iktidarların toplumsal olaylarda yükselttiği söylemlerin ortaklığına değindi ve Akdeniz sularındaki gerilimden yola çıkarak Ege'deki anlaşmazlıkların Yunanistan'a, Türkiye'ye ya da onların halklarına hiçbir şey sunmadığını dile getirdi: "Aksine kAr, sözkonusu madencilikleri üstlenen yabancı çokuluslu şirketler tarafından sağlanmaktadır, Kıbrıs'ta olduğu gibi. Bu ihtilaf insanları gerçek sorunlardan (örneğin eğitim tasarıları, çalışma koşulları gibi) uzaklaştırmak için kasıtlı olarak en yüksek 'ulusal çıkar' olarak yansıtılmaktadır."

Hükümetin yasa tasarısıyla birlikte ülkedeki öğrenci hareketinin siyasi yönünü değiştirmeye çalıştığının altını çizen Koufopoulos, "Milliyetçi sesler üniversitelerde kendine yer bulmaya çalışıyor, ancak öğrencilerin çoğu oynamak istedikleri rolü anladıkları için onları izole ediyor. Bu mantığa kısmen dahil olanlar var ama okullarımızda azınlıktalar. Böylesi mantıklar hükümete yakın gençlik tarafından ifade edilmeye hep çalışılıyor, ancak Öğrenci Dernekleri ile sürekli karşı karşıya kalıyorlar. Sonuç olarak sistem için güvenlik vanası ya da halka yönelik saldırının baskın sözcüsü milliyetçi retorik ateşleniyor" dedi.