19 Nisan 2024 Cuma

Yunanistan Almanya'dan savaş tazminatı istemeye hazırlanıyor

Yunanistan, Almanya'ya İkinci Dünya Savaşı tazminatı talebini ayrıntılandıran resmi bir diplomatik not göndermeye hazırlanıyor.
Yunanistan, Almanya'ya İkinci Dünya Savaşı tazminatı talebini ayrıntılandıran resmi bir diplomatik not göndermeye hazırlanıyor. Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce yükselen tartışmalarda Yunanistan hükümeti Nazi işgali sırasında işlenen suçlara karşılık tazminat yolunun hala açık olduğu konusunda ısrarcı.
 
Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Markos Bolaris, Guardian'a yaptığı açıklamada, "Bu çözülmesi gereken açık bir konu. Bu tür meseleler için uluslarası adalet var. Tüm ihtilaflarda AB prensip olarak buna uyuyor. Almanya bunun çözüldüğünü söyleyebilir, ancak önemli olan uluslararası hukuk" diye konuştu.
 
Almanya tazminatın 1960'da ikili bir anlaşma uyarınca ödendiğini iddia etse de Yunanistan, o tarihten bu yana derinleştirilen incelemeler sonucu 1941-1944 yılları arasında bir çok köyün tamamen yok olduğuna, 300 bin insanın açlıktan öldüğüne ve ülkenin Yahudi cemaatinin neredeyse tamamen ortadan kaldırıldığına dair bulguların genişlemesiyle talebin güncelliğini koruduğunu söylüyor.
 
ABD ulusal arşivlerinden ve Rusya'dan elde edilen kayıtların derinlemesine araştırılması sonrası derlenen raporda, taraflar arası komite, Alman kuvvetlerinin zorla çıkardığı faizsiz bir "işgal kredisi" için 11 milyar euro borçlandığını tahmin ediyor. Öte yandan Almanya'nın Kuzey Afrika'daki operasyonlarını finanse etmek için 1943'te Yunanistan Merkez Bankası'ndan ele geçilen altın varlıklarını kullanmış olması da tazminat talep raporunda yer alıyor. Yunanistan, Almanya'dan 300 milyar euro talep etmeye hazırlanıyor.