5 Mayıs 2024 Pazar

Yüksekova'da yüzlerce kişiyle halk buluşması

Yüksekova'da "Faşizme karşı örgütleniyoruz" buluşmasında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Kürtlerin özgür yaşaması için ulusal birlik mutlaka sağlanmalıdır" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'in, Hakkari ve ilçelerinde sürdüğü "Faşizme karşı örgütleniyoruz" buluşmaları devam ediyor. Yüksekova'da düzenlenen ve yüzlerce kişinin katıldığı halk buluşmasında, salona "Tecridi kıralım özgürlüğü sağlayalım", "Êdî bes e dema dema azadiyê ye" ve "Em li dijî faşîzmê xwe bi rêxistin dikin" yazılı pankartlar asıldı. 

'İKTİDARLAR ÇÖKMEYE MAHKUM'
Buluşmada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, kent yaptıkları ziyaretlerde halk tarafından coşkuyla karşılandıklarını belirterek, Kürtlerin kararlı mücadelelerinin sürdüğünü kaydetti. AKP'nin Kürtler üzerinde baskıları arttırarak iktidarını sürdürdüğünü dile getiren Aydeniz, "İktidar bu zulmünü tek bayrak, tek millet ve tek devlet sloganı üzerinden yürütüyor. Bu iktidarın Kürtlere yaşatmadığı acı kalmadı. Ama bu zulme rağmen Kürtler, dillerini, iradelerini ve topraklarını korudular, Kürtler ayaktadırlar. Kürt sorununu çözemeyen iktidarlar, mutlaka çökmeye mahkumdur. Onlarca iktidar Kürt sorununu çözmediği için yok oldu. AKP-MHP de aynı sonu ve durumu yaşıyor. Zulüm ve zorbalıkları bugüne kadar sonuç almadı, bundan sonra da almayacaktır. AKP-MHP'nin 6 yıldır devreye koyduğu yok etme politikası da asla sonuç almadı, almayacaktır" dedi.

'MUHATAP ÖCALAN'DIR'
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve buna karşı sürdürülen açlık grevlerine değinen Aydeniz, "Bugün en büyük tecrit İmralı'da yaşanıyor. İmralı'da başlayan tecrit tüm Türkiye'yi sardı. Ülkede yaşanan tüm sorunların temelinde tecrit vardır. Bunu çok iyi bilsinler ki Sayın Öcalan özgür olana ve halkının içerisine gelene kadar mücadele edeceğiz ve direneceğiz. Sayın Öcalan'ın duruşu ve fikirleri hem Türkiye hem de Ortadoğu için örnektir. Bugün dünyanın birçok ülkesinde Sayın Öcalan'ın özgür olması için eylemler yapılıyor. Çünkü herkes Sayın Öcalan'ın fikirleri ve felsefesinin dünyanın yaşadığı krize bir cevap olduğunu biliyor. Yine tecridin kırılması için cezaevlerinde başlayan açlık grevlerine destek vermemiz gerekiyor. Bu talepler, hukuki, ahlaki ve vicdanidir. Ama bu kadar yükü sadece cezaevlerinin üzerine bırakmamız gerekiyor. Tüm halkımız bu grevlere destek vermeli ve taleplerinin yerine getirilmesi için mücadele etmelidir. Tecridi sürdürmek; savaş, ekonomik ve sosyal kriz anlamına geliyor. AKP-MHP, iktidarlarını ayakta tutmak için kirli bir savaş yürütüyorlar. Kürt sorunu çözülmediği için Türkiye'de sorunlar çözülmüyor ve gittikçe içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Her yerde söyledik, bir daha söylüyoruz; Kürt sorunun çözülmesi için tek muhatap Sayın Öcalan'dır. Siz de muhatabınızı netleştirin ve gidin Sayın Öcalan ile bu sorunu çözün" diye konuştu.

'KÜRTLER SİYASETİ BELİRLİYOR'
Kürtlerin mücadeleleriyle Ortadoğu ve Türkiye siyasetinin yönünü belirleyen bir halk konuma geldiğini söyleyen Aydeniz, şöyle devam etti: "Tüm dünya da Türkiye de Kürtlerin gücünü biliyor. Kürtler her alanda büyük bir güce ve iradeye sahiptir. Bugün, Türkiye gibi ülkeler ve güçler Kürtler arasında bir ayrışma ve parçalama yaratmak istiyorlar. Ama kimse merak etmesin, Kürtler mutlaka ittifaklarını sağlayacak ve birlikte hareket edecekler. Ama ittifakın oluşmasının önüne engeller çıkaranlar da bilsinler ki onlar da bu halkın ve tarihin önünde hesap verecekler. Kürtlerin özgür yaşaması için ulusal birlik mutlaka sağlanmalıdır. Sadece sözle ulusal birlikten söz edilemez, bunun adımlarının derhal atılması gerekiyor. Ulusal birlik çalışmalarında bir aşiretin, bir ailenin çıkarı değil, tüm Kürtlerin çıkarı için yapılmalıdır."

ÖZGÜRLÜK YILI
Aydeniz, "Bu iktidar Kürtlere yönelik tüm zorbalık ve zulümlerini yaptılar. Kirli elleriyle kazanımlarımıza, kadınlara, gençlere saldırdılar ve bunun üzerinden kendi iktidarlarını yaşatmaya çalışıyorlar. Ama bilsinler ki halkımız her alanda ayaktadır ve büyük bir direniş sergiliyor. Kürtlerin yaşadığı dört parçada da büyük bir mücadele ve direniş var. Biz asla geri adım atmayacağız. Bu yıl, Kürtlerin yılı, bu yıl Sayın Öcalan'ın özgürlük yılı olacaktır" diyerek konuşmasını bitirdi.

'KÜRTLERİ BİTİREMEZSİNİZ'
Halkı selamlayan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, iktidarın Kürtlere yönelik artan baskılarına dikkat çekerek, "İktidar, son 6 yıldır öyle bir politika yürüttü ki, kendilerince 'Biz öyle bir duruma getireceğiz ki Kürt, Kürt olduğunu söyleyemesin, Kürtçe konuşamasın, kimliğine sahip çıkmasın' diye düşündüler. Hatta Süleyman Soylu, her seferinde çıkıp, tarih verip, 'bitireceğiz' diyordu. Ama 6 yıl bitti, biz yine burada, Gever'deyiz, Kürdistan'dayız ve halkımız ayakta. Onların halinin ne olduğu ise ortada. Onlarda ne mecal kaldı ne de söyleyecek ve yapacak bir şey. 2015 yılında düşündükleri Sayın Öcalan üzerinde tecridi ağırlaştırmak ve dört parça Kürdistan'daki statüyü parçalamaktı. Ama halkımız her alanda ve özellikle seçimlerde sandığa gittiğinde onlara iyi bir cevap verdi. Öldürmekle, işgal etmekle, cezaevine atmakla, Kürtlerin kentlerini yıkmakla Kürtleri bitiremezsiniz. Kürtlere ne yaparsanız yapın, Kürtler her şeyinden vazgeçer ama onurundan vazgeçmez. Herkes bilsin ki bizim topraklarımız burasıdır ve burası Kürdistan'dır" dedi.

KDP'NİN TUTUMU
Kürtlerin yaşadığı her yerde yok etme politikalarının devreye konulduğunu belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece burada değil, Rojava'da Kürtleri yok etme politikası yürüttüler. Bugün Güney'in topraklarına gün be gün yerleşiyorlar ve işgal ediyorlar. Bu durumu hiçbir zaman gizlemiyorlar. Bunlar 'Musul, Kerkük bizimdir' demiyorlar mıydı? Erdoğan 'Biz Irak'ta hata yaptık ama aynı hatayı Suriye'de yapmayacağız' demedi mi? Bugün AKP'nin saldırıları bir partiye ya da bir oluşama yönelik değil Kürtlerin diline, kimliğinedir. Bugün Suriye ve Irak'taki politika da aynı bu politikadır. Bizim görevimiz her alanda kimsenin çıkarını değil Kürtlerin çıkarını düşünmektir. Bugün Güney toprakları işgal ediliyor ama bunlara karşı kimsenin ağzından tek bir söz çıkmıyor. Şunu bilsinler ki Saddam ne kadar zulümkarsa, Tayyip Erdoğan ve bu iktidar onlardan yüz kat daha zulümkardır. Barzani'nin bunu iyi bilmesi gerekiyor. Bu toprakların her karışında halkımızın kanı vardı ama orası şimdi Türkiye askerlerinin işgali altında. Bugün ormanlar yakılıyor, bombalanıyor ve zulüm uygulanıyor ama tek bir söz ağızlarından çıkmıyor. Peki, sizin bu durumda onlara söyleyecek bir sözünüz yok mu? Biz buradan şu sonucu çıkarıyoruz ki demek ki burada Kürtlerin çıkarı değil, birilerinin çıkarı korunuyor. Kürtler, senin zihniyetinden ve çıkarlarından büyüktür, bunu böyle bilin. Bunun bedelini siz değil halk ödüyor" dedi.

ULUSAL BİRLİK
PKK lideri Öcalan'ın ulusal birlikle ilgili tespit ve değerlendirmelerini aktaran Öztürk, şöyle konuştu: "Sayın Öcalan'ın dikkat çektiği ulusal birlik olsaydı, bugün Türkiye asla oraya (Federe Kürdistan Bölgesi) giremezdi. Ama bunun için geç değil. Kürtlerin hemen bu birlikteliklerini kurmaları gerekiyor. Kimliğimiz ve partilerimizi bir tarafa bırakarak, Kürt halkının çıkarlarını korumamız ve birlikteliğimizi sağlamamız gerekiyor. Bugünü değil, Kürtlerin yüz yıl sonrasını düşünmemiz gerekiyor. Dört parçada Kürt halkı bunun için mücadele etmesi gerekiyor. Biz tüm halkımıza çağrı yapıyoruz, biz her zamandan çok daha iyiyiz ve güçlüyüz."

'YAŞAMIN KİLİDİ ÖCALAN'
Kürt sorunun tek muhatabının Öcalan olduğunu söyleyen Öztürk, şunları söyledi: "Kürt sorunun çözümü ve bu yaranın ilacı İmralı'dadır, Sayın Öcalan'dır. Anahtar Öcalan'dır. Özgürlüğün ve birlikte yaşamın kilidini ancak Öcalan açabilir. Bizim derdimiz Tayyip Erdoğan değil. Erdoğan gider başkası gelir sorun devam eder. Kürtlerin yüzyıldır sistemle yaşadığı bir problem var. Temel olan sistemin değişmesidir. Biz bunun için mücadele edeceğiz. Kürtler olarak hep birlikte 'Ya özgürlük, ya özgürlük' diyoruz."