23 Nisan 2024 Salı

Yüksekdağ ve Demirtaş'ın tutukluluk incelemesi yapıldı

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın dosya üzerinden tutukluluk incelemesi yapıldı. "Delillerin karartılması" ve "kuvvetli suç şüphesi" iddialarıyla tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 20 Eylül 2019'da, 6-8 Ekim 2014 Kobanê eylemlerine ilişkin soruşturmada tutukluluk incelemesi yapıldı. Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılan inceleme, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın avkatlarına haber verilmeden yapıldı.

OHAL döneminde çıkarılan 7145 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 13'üncü maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na eklenen geçici madde 19/1-c-1 maddesine atıfla dosya üzerinden yapılan incelemede, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutukluluğunun devamına karar verildi.

Mahkeme, "atılı suçun niteliği", "mevcut delil durumu", "tahkikatın sonuçlanmamış olması", "delillerin karartılması" ve "kuvvetli suç şüphesi" iddialarıyla adli kontrolün yeterli olmayacağını savundu ve tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.