19 Nisan 2024 Cuma

Yüksekdağ: Sosyalist kadınlar tarihsel hareketi yaşamla buluşturacak

SKM 5. Kongresine mesaj gönderen HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Sosyalist Kadın Meclisleri'mizin tarihsel yürüyüşü, yaşamın ve kadın devriminin bu altın kuralına hep bağlı kaldı. Zihniyette, iradede ve kadın bilincinin her düzeyde geliştirilip, tarihsellik kazanmasında öncü çıkışların adı oldu" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)/Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) "Dünyayı değiştireceğiz, özgürlükte buluşacağız" şiarıyla 5. Kongresini düzenliyor.

SKM Kongresine mesaj gönderen HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Şimdi Türkiye ve Kürdistan'dan güçlü kadın isyanlarına sahne olan dünya ülkelerine kadar birçok yerde yeni bir kadın kurtuluş hareketinin boy verdiğini görüyoruz. Ufkumuzu daha geniş tutmak zorunda olduğumuz bir zamandayız" dedi, sosyalist kadınların bu tarihsel hareketin ruhunu, eylemini yaşamla buluşturacağını söyledi.

Yüksekdağ'ın mesajı şöyle: 

"Sevgili kadınlar, değerli yoldaşlar, en içten sevgi ve selamlarımla merhaba hepinize;

"Daima yeninin, değişimin ve kendini aşarak ilerlemenin yoluna bağlı kalanlar, kat ettikleri mesafenin her bir adımında eşsiz değer ve birikimler yaratırlar. Sosyalist Kadın Meclisleri'mizin tarihsel yürüyüşü, yaşamın ve kadın devriminin bu altın kuralına hep bağlı kaldı. Zihniyette, iradede ve kadın bilincinin her düzeyde geliştirilip, tarihsellik kazanmasında öncü çıkışların adı oldu.

"Bu güne kadar, aynı zamanda erkek egemen kapitalist tekçi faşist sistemin en ağır saldırılarını da göğüsleyerek yürümek zorundaydık. Kimileri ayrıldı aramızdan, kimileri aramıza katıldı; ama dedikleri gibi aslolan yoldu ve yola bağlılıktı. Ve sadece ona bağlı kalanlar, kadın yoldaşlığının muazzam ruhunu ve vaadedilmiş özgürlüğün sınırsızlığını keşfedebilirdi. Nice değerli canımızı ölümsüzlüğe uğurladık, içerde ya da dışarıda bedel ödedik ama kadınlığın binlerce yıllık rüyasını keşfetmekten özgürlüğü fethetmekten vazgeçmedik.

"Şimdi Türkiye ve Kürdistan'dan güçlü kadın isyanlarına sahne olan dünya ülkelerine kadar birçok yerde yeni bir kadın kurtuluş hareketinin boy verdiğini görüyoruz. Ufkumuzu daha geniş tutmak zorunda olduğumuz bir zamandayız. En yakınımızdaki sorun ve yetmezliklerin bizleri çok baskı altına alacağı ama hiçbir zorluğun ve gölgenin ufku karartmasına izin vermeden ilerlenecek bir zamandır.

"Erkek egemen kurumlaşma şekilleniş ve algılarla sadece kendi dışımızda değil kendi içimizde de güçlü mücadele etmemiz gereken bir dönemde esas olarak kadın algısının refleksinin açık ve uyanık olması çok önemli. Kadınlara karşı adı konulmamış bir cins kırım saldırısı yaşanırken mücadele gücünün her düzeyde diri olması, özsavunma hattının kadının direnişi merkezli kullanılması da hayati değer taşıyor.

"Bütün sosyalist ve demokratik hareket dinamiklerinin kadın özgürlüğü için ve cins kırımına karşı daha kapsamlı politik sorumluluk üstlenmesi, SKM'nin sürükleyici ve ön açıcı rolüyle mümkün olabilir. Bu eksende başarılı politik çalışmalara imza atacağınıza inanıyorum. Kadın insanlık hem yerel hem evrensel düzlemde özsavunma, direniş, grev, dayanışma hareketini yeni eşiklere taşırken sosyalist kadınlar şüphesiz bu tarihsel hareketin ruhunu, eylemini en doğru kavrayanlar, yaşamla buluşturanlar olacaktır.

"Elbette daima yanınızda olduğumu, sizleri hep yüreğimi, aklımın derinliklerinde hissettiğimi anlatmak için bu selamlama mesajı yetmeyecektir. Ama yine de sizinle 'aynı çağın kadınları' olduğum için gurur duyuyorum; bunu bilmenizi isterim. Hepinizi teker teker sımsıkı kucaklıyorum. Kongremizin kadın devrimi ve zaferlerinin önünü açması dileğiyle, sevgiyle, yoldaşça selamlıyorum."