23 Nisan 2024 Salı

YS'li Weingartz: Küresel iklim isyanında devrimci seçeneği geliştirelim

Avrupa'da Fridays for Future (FfF) Hareketi?nin içinde yer alan Young Struggle üyesi Andreas Weingartz, "Küresel iklim isyanında devrimci seçeneği geliştirelim" çağrısını yaptı.
Avrupa'da Fridays for Future (FfF) Hareketi (Gelecek İçin Cumalar Hareketi) küresel bir iklim isyanı yarattı. Sosyalist gençlik örgütü Young Struggle, Almanya'da FfF'in içinde yer aldı. Young Struggle üyesi FfF Köln ve FfF Almanya içindeki Antikapitalist Platform aktivisti Andreas Weingartz ile isyanın bügünü ve geleceği üzerine sorularımıza yanıt verdi.
 
Fridays for Future Hareketi ile baştan beri nasıl bir ilişki kurdunuz? Bugün Almanya'da hareketin neresindesiniz?
 
Biz Almanya'da FfF'ye bilinçli katılan ilk devrimci örgütlerden biriyiz. Hatırlanırsa Köln'de Ekim ayında, daha FfF patlak vermeden önce Hambach Ormanı savunmasını öğrenci hareketine taşıma amacıyla bir "okul gezisi" düzenlemiştik. Çağrımıza 200 civarında öğrenci kulak vermiş ve liseyi boykot etmişlerdi. Dikkat edilirse hareket de bir okul boykotu tarzında gelişiyor. Defend Rojava komitelerinin kuruluşuyla FfF içinde çalışmaya ve Rojava'daki ekolojik kazanımları tanıtmaya başladık. Bugün FfF'in ayrılmaz bir parçasıyız ve hareketin devrimci kanadında yerimizi alıyoruz. Çeşitli kentlerden anarşist ve komünistlerle birlikte Antikapitalist Platformu kurduk. Ayrıca kentlerde FfF içinde enternasyonalizm komisyonlarının kuruluşlarına öncülük ederek Rojava devrimiyle dayanışmayı geliştirmek istiyoruz. Örnek olarak Frankfurt'ta da Hasankeyf ile dayanışma eylemi planlanıyor.
 
Devrimciler arasında hareketin içinde barındırdığı olanakları en erken anlayanlarından olmamamıza rağmen, yine de geciktik. Aylarca liseli gençler devrimci örgütlerin desteği ve deneyiminden yoksun, okul idareleri ve siyasal polisin baskılarıyla yalnız kaldılar. Hareket şu an Almanya'da burjuva Yeşiller Partisi'nin gençlik örgütü ve STK'ların denetiminde. Bunun tek nedeni emekçi solun ve gençlik hareketinin devrimci kesimlerinin gecikmesi.
 
Bugün kendinizi FfF içinde nasıl var ediyorsunuz? Çalışma perspektifiniz ne?
 
Bizler, devrimci örgütlerin kendilerini ispat etmesi gerektiğini biliyoruz. Çoğu önyargı ve aşılanmış liberalizmden kaynaklı, ama bir o kadar da devrimci öznelerin siyaset yapış tarzıyla alakalı dışarıdan harakete dahil olan örgütlere karşı bir güvensizlik var. Bizler, öğrencilerin güvenlerini sadece bir tarafta hareketin ileri bölükleriyle ortaklaşa çalışmayı geliştirip çevre sorununa devrimci yaklaşım çizgisini geliştirip doğru talepler formüle ederek ve öte yandan FfF içinde fiili meşru mücadeleyi geliştirip yayarsak kazanabiliriz. Fiili meşru mücadeleyi sadece öğrencilerin iklim mücadelesinin başta işçiler gelmek üzere toplumsal mücadele kesimleriyle birleşmesi ve genel grev eğilimin ortaya çıkması bakımından önemsemiyoruz. Fiili meşru mücadeleyle, ona ait yeni eylem tarzlarıyla 'kabul' görünenin sınırlarını sürekli yıkarak, öğrencilerin toplam mücadele bilincini geliştirmeyi hedefliyoruz.
 
Hareketin içinde güçlü bir reformcu damar mevcut. FfF nereye doğru ilerliyor ve siz ne yapacaksınız?
 
Reformculuk bizim devrimci çevre savunuculuğunu doğru taleplerle geliştirip onu fiili meşru mücadele çizgisiyle birleştirmekte geciktiğimiz ölçüde büyüyor. Yolculuğun nereye doğru ilerleyeceği tamamen bizle ilgili. Hareket içindeki öğrenciler, Cuma boykotlarının yetmediğini anlıyorlar. Onlar, bundan sonda ya ileriye yürüyüş yada geriye düşüşün olacağını da deneyimliyorlar. Bu bilinç anını yakalamamız lazım ve Hareketi söz konusu gelişim çizgisiyle ileriye çekmekte daha cüretli davranmamız lazım. Bugünden FfF içindeki reformcu bölük ileriye gidişi engelleyici tavırlar takınıyor. Antikapitalist Plarformu güçlendirerek ve yayarak reformculuk ve devrimcilik arasındaki belirleyici çizgiyi açığa çıkarabiliriz.
 
Bu ileriye gidişin belki de en önemli bileşeni bizim çevre savunuculuğumuzun enternasyonalist ve sınır tanımayan bir çizgide ilerlemesidir. Dolayısıyla Alman emperyalizminin çıkarlarıyla da çelişir. Bizim için Rojava Devriminin FfF içindeki gündemleştirilmesi radikal görünüm yaratmayı hedefleyen bir aksesuardan ibaret değil. Bizim çevre savunuculuğumuz silah satışlarını ve kömür madenlerini engellemeye dönüktür ve Rojava Devrimiyle Hambach Ormanının savunulmasını ortak düşlerde buluşturmaktır.
 
Son olarak başta Türkiye ve Kürdistan'daki liseli gençler gelmek üzere gençlere mesajınız nedir?
 
Öncelikle Türkiye ve Kürdistan gençliğinin antifaşist direnişini selamlıyoruz. Bizler sizin faşist Erdoğan'a karşı yürüttüğünüz mücadeleyi yakından takip ediyor, sizlere bağlılığımızı ifade ediyoruz. Gezi Haziran direnişinden başlayarak Dersim'de orman yangınlarına karşı, Hasankeyf'in savunulması ve Karadeniz'de HES karşıtı mücadele gibi mücadeleleriniz bizi umutlandırıyor. Sizleri bir daha iklim krizine karşı küresel iklim isyanının parçası olmaya, FfF içinde devrimci çevre savunuculuğu çizgisini geliştirmeye ve Rojava'nın ekolojik kazanımlarını okul sınıflarımıza, amfilerimize, kampüslerimize ve semtlerimize taşımaya çağırıyoruz.