26 Nisan 2024 Cuma

YSK antidepresan kullanan seçmenin oy kullanmasına izin vermedi

YSK, antidepresan kullanan seçmeni 'kısıtlı seçmen' olarak fişledi ve "zihinsel engeli" nedeniyle vesayet yargılaması yapılmasını istedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), antidepresan ilaç kullanan bir seçmeni 'kısıtlı seçmen' olarak belirledi, seçme hakkını gasp etti.
 
Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre C.Ç., isimli kadın Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde psikiyatri bölümünde muayene oldu. Doktor tavsiyesi ile antidepresan kullanmaya başladı.
 
C.Ç.'nin sağlık bilgileri, 31 Mart'taki İstanbul seçimlerinde 'kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı' gerekçesiyle AKP'nin yaptığı itiraz üzerine başlıklı listede yer aldı.
 
Listeyi hazırlayan YSK, adı geçenler hakkında vesayet ihbarında bulunulması için 26 Nisan'da Fatih 3. İlçe Seçim Kurulu'na yazı yazdı. İlçe seçim Kurulu da 7 Mayıs'ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na vesayet ihbarında bulundu. 
 
Fatih İlçe Kurulu'nun yaptığı ihbarda,"Listenin YSK'dan gelmesi nedeniyle kişinin zihinsel engeli yönünden makul şüphe bulunduğundan vesayet yargılaması yapılması gerektiği düşünülmektedir" denildi.
 
C.Ç. ve listedeki yurttaşlar, İstanbul 11. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne açılan dava kapsamında bir hastaneye sevk edilecek. Verilecek rapor uyarınca yurttaşlara vasi atanıp atanmayacağına karar verilecek. Vasi atanırsa C.Ç. ve diğerleri oy kullanamayacak.