9 Mayıs 2024 Perşembe

Yöre dernekleri: Kolçak ve arkadaşları serbest bırakılsın

Yöre dernekleri, 6 gündür gözaltında olan HDP Bursa eski Milletvekili Asiye Kolçak ile insan hakları savunucularının serbest bırakılmalarını istedi.
Karakoçan Dernekleri Federasyonu (KAR-DEF) öngcülüğünde bir araya gelen yöre dernekleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bursa eski Milletvekili Asiye Kolçak ile insan hakları savunucularının 5 Mayıs'tan beri gözaltında tutulmasını İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. 
 
Basın toplantısında konuşan Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu Başkanı Abdulhakim Daş, tutuklamaların demokrasi ve Kürt mücadelesini geriletmek amacıyla yapıldığını söyledi. Daş, "Fakat şu çok iyi bilinsin; yıllardır bu şekilde yapılan yoğun baskılara, tutuklamalara, gözaltılara, öldürülmelere rağmen bu mücadeleden geri adım atılmadı. Geride kalanlar da bu mücadeleyi sürdüreceklerdir. Çünkü bu Türkiye'nin geleceğinin ve Kürt halkının geleceğinin mücadelesidir. Bu mücadeleden vazgeçmek demek teslim olmaktır" dedi.
 
ASİYE KOLÇAK'IN YANINDAYIZ
 
Yaşanan gözaltı ve baskılar karşısında yılmamak gerektiğinin altını çizen Daş, "Aksine daha da güçlenmemiz ve kenetlenmemiz gerekir. Türkiye'de yaşanan ittifaklar da şunu göstermiştir ki; Türkiye'de demokrasi güçlerinin ve Kürt hareketinin özgürlük ve demokrasi mücadelesini savunanların bir araya gelmekten başka şansları yoktur. Bunun için de elimizden ne geliyorsa yapmalıyız" ifadelerini kullandı. Daş, Koçak ve diğer gözaltına alınan kişilerin yanında olduklarını ifade etti.
 
Divriği Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Polat da "Halkların kardeşliğini ön planda tutarak bu seçimin demokratik bir şekilde yapılması için elimizden ne geliyorsa gereken çabayı göstermek zorundayız" dedi. 
 
Gözaltındaki Asiye Kolçak'ın kızı Ruken Kolçak ise "Asiye Kolçak'ın ailesi tüm demokrasi güçleridir, tüm devrimci halkımızdır. Bu uğurda mücadele eden tüm arkadaşlarımızın yanındayız. Onları onurlu mücadelesinde yalnız bırakmayacağız" diye konuştu.
 
TUTUKLAMALARLA GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR
 
Ortak açıklamayı okuyan KAR-DEF Başkanı Abdulaziz Akyol, gözaltındakilerin serbest bırakılmasını istedi. Akyol, "Demokrasinin kırıntısından bile bahsedilmediği bu OHAL sürecinde, mevcut iktidarın erken seçim kararı alması ve seçim sürecinde, muhaliflerin halka yaşatılan hukuksuzluğu dile getirme çabası içerisindeyken, muhaliflerin önüne setler çekmesi, engellemesi, yapılan gözaltılar ve tutuklamalarla gözdağı verilmesi buna en büyük örnektir" diye belirtti.
 
Akyol, "Gözaltına alınan Asiye Kolçak ve arkadaşlarının tek suçu; insan haklarını savunmak, daha yaşanılır bir gelecek kurmak, yaşamı ve barışı savunmaktır" diyerek, hukuksuzluklara karşı mücadele çağrısı yaptı.