19 Mayıs 2024 Pazar

'Yönetici görevlendirmelerinde mülakat uygulamasına son verilsin'

Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı kurumlarına yönetici görevlendirilmesine ilişkin yönetmeliğe tepki gösterdi, "mülakat" uygulamasına son verilmesini istedi.
Eğitim kurumlarına yönetici görevlendirilmesiyle ilgili sorun, uzunca bir süredir gündemdeki yerini koruyor. 
 
24 Haziran seçimlerinden üç gün önce yenilenen ve o günden bugüne yürütülen tartışmalarla ya da yapılan düzenlemelerle bir türlü nihai haline kavuşturulamayan “MEB Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği”, 9 Şubat 2019 tarihinde bir kez daha değişikliğe uğradı.
 
Eğitim yöneticilerinin görevlendirilmesinde uygulanan mülakat sisteminin kadrolaşmanın temel aracı haline geldiği eleştileri de gündeme gelmişti.
 
Yönetmeliğe ilişkin yazılı bir açıklama yapan Eğitim-Sen, "Söz konusu yönetmelik değişikliklerinde de bu gerçeğin temel belirleyen olduğunu belirtmek gerekir. Çünkü yeni rejimin siyasal ittifakının bir sonucu olarak, eğitim alanındaki kadro tahsislerinde 'yeni bir denge' yaratılmak istenmektedir. Yani tahterevallinin iki tarafı da kendi ağırlığını korumanın derdini taşımaktadır. Dolayısıyla farklı zamanlarda farklı gerekçelerle, ancak aynı dert etrafında tarafların itirazları söz konusudur" dedi.
 
"Liyakat" ile "mülakatın" yanyana gelemeyeceğine dikkat çeken Eğitim-Sen, genel ilkelerinin eğitim kurumu yöneticilerinin, "belirli koşullar taşıyanlar arasından, eğitim kurumlarında görev yapan emekçilerin, öğrenci ve velilerin ortak iradesiyle ve demokratik yöntemlerle, seçimle belirlenmesi" olduğunu belirtti. 
 
Seçim yönetmeliği taslağını Milli Eğitim Bakanlığı'na bir kaç kez ilettiklerini belirten Eğitim-Sen, yayınlanan yönetmeliğe ilişkin şunları kaydetti:
"Ayrıca söz konusu kılavuz esaslarına göre yapılacak olan sınava katılacak öğretmenlerden ücret talep edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. MEB’in kendi kurumlarına yönetici belirleyeceği bir sınav için öğretmenlerden ÖSYM’ye ücret ödemesini istemesi kurum-öğretmen ilişkisini zedeleyecektir. Bu nedenle öncelikle bu sınav için ücret talebinden vazgeçilmeli, giderler MEB tarafından karşılanmalıdır."
 
Eğitim-Sen, mülakat uygulamasına  son verilmesini istedi, eğitimin ve eğitim emekçilerinin sorunlarına, ihtiyaçlarına gerçekçi çözümlerin üretilmesi gerektiğini vurguladı.