19 Nisan 2024 Cuma

Yoleri: Erdoğan, Fatih Portakal'ı tehdit ederek suç işliyor

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Erdoğan'ın Fox Tv haber spikeri Fatih Portakal'ı hedef gösteren sözlerinin "tehdit ve hakaret" suçunu oluşturduğunu söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Fox Tv haber spikeri Fatih Portakal'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından tehdit edilmesine ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, iktidarın hak ve özgürlüklere dair yaklaşımını eleştiren Fatih Portakal'ın yandaş medya ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef haline getirildiğini söyledi.
 
Yoleri, Erdoğan'ın sözlerinin TCK'na göre "tehdit ve hakaret" suçunu oluşturduğunu vurgulayarak iktidarın ve yandaş medyanın hedef göstermesi sonucu yaşamını yitiren gazetecilerin olduğunu ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bilmezsen haddini, bu millet patlatır enseni" sözlerinin Fatih Portakal'ın ve yakınlarının can ve mal güvenliğini tehlikeye atttığını belirten Yoleri, düşünce, ifade ve basın özgürlüğü Anayasanın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ve Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin (MSHUS) koruması altında olduğunu hatırlattı.
 
"Cumhurbaşkanı'nın sözlerini düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmek Anayasaya göre mümkün değil" diyen Yoleri, Anayasa'nın 12. maddesinin "Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir. Temel hak ve hürriyetler, kişinin topluma, ailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da ihtiva eder" dediğini vurguladı.
 
"Bizzat Cumhurbaşkanı, Anayasa ve devletin tarafı olduğu uluslar arası sözleşmelere aykırı davranmakta ve bu davranışında ısrar etmektedir. İnsan hakları savunucuları olarak; yukarıda özetle ifade etmeye çalıştığımız üzere anayasa ve uluslar arası sözleşmelerle de korunan düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik saldırıların derhal durdurulmasını istiyoruz" diyen Yoleri, yetkilileri göreve çağırdı.