17 Mayıs 2024 Cuma

'Yoksulluğun kadınlaşmasına izin vermeyeceğiz'

"Kadın yoksulluğuna hayır" kampanyasının sonuçlarını açıklayan HDP Kadın Melcisi Sözcüsü Başaran, savaş ve şiddet politikalarına karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Başaran, adaletin kadınlara ulaşmasını sağlayacaklarını söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ile Kadın Koordinasyonu üyesi Tülay Koçak ve Kadın Meclisi üyesi Leman Kiraz HDP Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında; Marmara, Çukurova, Malatya ve Mardin'de gerçekleşen "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmasının sonuçlarını açıkladı. 

'EŞBAŞKANLIK VE EŞİT TEMSİLİYET İLKESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başaran; Diyarbakır, Van, Mardin Büyükşehir Belediyeleri'ne yönelik iki yıl önceki kayyum gasbını hatırlattı. Başaran, atanan kayyumların yolsuzluk ve usulsüzlüklerine dikkat çekti. İktidara seslenen Başaran; demokratik, ekolojik kadın özgürlükçü yerel yönetim sisteminin kazanacağını ne olursa olsun eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet ilkesinden asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 

'YÜZLERCE AFGAN KADININ YAŞAMI TEHLİKEYE GİRDİ'
Taliban yönetimine geçen Afganistan'daki duruma dair Başaran, savaş ve şiddet politikalarıyla yüzlerce Afgan kadının yaşamının tehlikeye girdiğini dile getirdi. 

'İŞTEN ÇIKARMALARDA İLK OLARAK KADINLAR HEDEF ALINDI'
Savaş ve şiddet politikalarıyla iktidarını ayakta tutmaya çalışan AKP/MHP erkek egemen ittifakının, yaşadığı krizin faturasını başta kadınlar olmak üzere halklara çıkarmak istediğini söyleyen Başaran, pandemi sürecinde Kod-29 uygulaması ile işten çıkarmalarda ilk olarak kadınların hedef alınmasına göz yumulduğunun, kadınlara dayatılmak ve derinleştirilmek istenen yoksulluğun farkında olduklarını belirtti. 

Kadın düşmanı politikaların, kadın yoksulluğunu artırdığına dikkat çeken Başaran, kadınların çalışma şeklini "ölmeden yaşıyoruz" diyerek yorumladıklarını aktardı. 

'SAVAŞ VE ŞİDDET POLİTİKALARINA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ'
Mülteci kadınların kayıtsız işgücü olarak görüldüğüne dikkat çeken Başaran,"Ülkedeki insanları savaş sanayisine harcadığı paralarla yoksulluğa mahkum ederken, savaş sebebiyle ülkesini terk etmek zorunda kalanların emeğini sömüren, onları ucuz ve kayıtsız işgücü olarak gören zihniyete karşı mülteci kadınlarla sonuna kadar dayanışacağımızın sözünü veriyoruz. Savaş ve şiddet politikalarına karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

'MÜCADELEMİZ BİZİ MUTLAKA BAŞARIYA ULAŞTIRACAK'
Başaran, çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini söyledi ve şöyle devam etti: "'Kadın yoksulluğuna hayır, kadınlar için adalet' kampanyamız kapsamında gerçekleştirdiğimiz buluşmalarda kadınların yoksulluk karşısında sesini, isyanını buradan bir kez daha sizler aracılığı ile paylaştık. Kadın gücü ve dayanışması ile bu çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Haklarımız ve kazanımlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Her zaman olduğu gibi bugün bir kez daha buradan sesleniyoruz. Yoksulluğun kadınlaşmasına asla ama asla izin vermeyeceğiz. 'Kadın yoksulluğuna hayır, kadınlar için adalet!' demeye, adaletin kadınlara da ulaşması için HDP Kadın Meclisi olarak mücadele etmeye devam edeceğiz. Bir araya geldiğimiz, görüştüğümüz, sesi olmaya çalıştığımız bütün kadınlara buradan sevgilerimizi iletiyoruz. Umudumuzu yitirmeyelim, umudumuz biziz, ortak mücadelemiz bizi mutlaka ama mutlaka başarıya ve kurtuluşa ulaştıracak."