28 Mart 2024 Perşembe

'Yoksulluğa, milyarlarca borç yüküne hayır'

Eskişehir'de Ulus Anıtı önünde DİSK, KESK, Eskişehir Bilecik Tabip Odası, TMMOB çağrısıyla "Geçinemiyoruz" şiarıyla basın açıklaması yapıldı.

DİSK, KESK, Eskişehir Bilecik Tabip Odası, TMMOB'un çağrısıyla Ulus Anıtı önünde "Geçinemiyoruz" eylemi gerçekleştirildi.

Eyleme EMEP, TKP, SOL Parti, Halkevleri ve SGDF'de destek verdi. "Yoksulluğa teslim olmayacağız", "Sermayeye köle olmayacağız", "İşçilerin birliği, sermayeyi yenecek" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını SES Eskişehir Şube Eşbaşkanı Birtürk Özkavak okudu.

Özkavak açıklamasında pandeminin yıkıcı etkisi ve ekonomik krizle birlikte halkın ekmeğinin küçüldüğünü, sağlık sisteminin çöktüğünü, alım gücünün azaldığını belirterek "Eylülden bu yana TL dolar karşısında yüzde 40' tan fazla değer kaybetti. Enflasyon yüzde 50' in üzerinde. Petrole ürünlerine her gün zam geliyor. Şeker başta olmak üzere ayçiçek yağını bile almak neredeyse lüks hale geldi. Ülkeyi yönetenler 'dövizden size ne' diyorlar. Bizim aklımızla dalga geçmeyin! Biz Türk Lirası kazanıyoruz, döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Türk Lirası değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Biz ayrıcalıklı 3-5 müteahhit şirketi değiliz. Cumhuriyet'in yarattığı fabrikalar başta olmak üzere alt yapı tesisleri satıldı. Yabancı sermayenin ucuz ülkesi, sınır komşusu ülkelerin ucuz pazarı haline geldik. Yok öyle yağma! Bu ülke, bu halk, bu ülkenin yarattığı değerler satılık değildir. Uluslararası pazarların kelepir ülkesi değiliz" diye konuştu.

Özkavak, devamında "Birkaç ay önce toplu sözleşmelerde aldığı zam şimdiden yok olan kamu işçileri ve emekçileri, emekliler, açıklanan TİS taslağı ile istedikleri zammı alamadan eriyen metal işçileri; TİS görüşmelerine başlayan cam işçileri, tarım kredi ve bankaların olan borçları nedeniyle traktörüne, malına mülküne haciz gelen üretici köylüler, işçiler ve emekçiler bu gidişe dur demelidir" diye seslendi.

"Krizden çıkışın ağır faturasını ödemek istemiyoruz" diyen Özkavak "İş, ekmek, özgürlük taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz.  Bu krizi biz yaratmadık bedelini de ödemek istemiyoruz. TL'nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir.Krizden etkilenen tüm kesimler için acil sosyal devlet ilkesi gereğince destek fonları kurulmalıdır.TL'nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar 2022 Bütçesi tekrar ele alınarak  telafi edilmelidir. Vergide adalet sağlanmalıdır. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Emek ve meslek örgütlerinin önündeki anti demokratik yasalar kaldırılmalıdır. Kamu emekçilerine grevli, toplu iş sözleşmesi sendikal hakkı verilmelidir. İşçi sendikalarına uygulanan grev yasaklamaları kaldırılmalıdır" dedi.