28 Mart 2024 Perşembe

Yokoluş İsyanı, medya ve bankaların iklim krizi ikiyüzlülüğünü teşhir etti

Yokoluş İsyanı aktivistleri, İstanbul'da yer alan medya kuruluşlarının ve bankaların önünde eylem yaptı. Yokoluş İsyanı aktivistleri, medya ve bankaların iklim krizine yönelik iki yüzlülüğünü teşhir etti.

Yokoluş İsyanı, iklim krizinin önüne geçilmesi için etkili ve acil adımlarına atılması istemiyle, İstanbul'da eylem düzenledi. Eylemde iklim krizine yönelik halka gerçekleri yansıtmayan ana akım medyayı ve sözde iklimi savunan bankaların iki yüzlülüklerini teşhir etti.

Yokoluş İsyanı aktivistleri Ciner Grup bünyesinde faaliyet gösteren Habertürk'ün Beyoğlu'ndaki binası önünde yaptığı eylemde, gelecekten manşetlerin yer aldığı gazeteleri taşıdı. Manşetlerde, "Dünyadaki son altın madeninin ihalesi de Türkiye'de gerçekleşti", "Grönland'a göç etmek için çekilen piyangoyu Türkiye'den otomotiv sanayi yöneticisi aile kazandı", "Survivor'ın yeni çekimleri obruk cenneti haline gelen Konya'da yapılacak", "Paniğe gerek yok! Dünya'da hala 30 tane ağaç var" başlıkları yer aldı.

MEDYA KURULUŞLARININ İKİ YÜZLÜLÜĞÜ TEŞHİR EDİLDİ
Aralarında Habertürk, CNN Türk ve Sabah-ATV medya kuruluşlarına hitaben yazılmış mektupları okudu, bunları halka dağıttı. Habertürk'te çalışan gazetecilere seslenen aktivistler, Ciner Grubu'nun Silopi'de, Çayırhan'da, Konya Ilgın'da, Kazan'da sahip olduğu termik santrallerin halkın tarım alanlarını nasıl gasp ettiğini, itiraz eden köylülere ise jandarmanın saldırdığını haber yapmalarını söyledi.

Demirören bünyesinde faaliyet gösteren CNN Türk'e de seslenen aktivistler, "Demirören'in enerji sektöründeki Milangaz şirketi sözde çevredostu LPG, otogaz ve tüpgaz satmakta. Shell & Turcas, Petrol Ofisi, Lukoil, Total ve BP firmaları ile toptan satış anlaşması var. İklim krizi gittikçe derinleşirken, sera gazı emisyonları ve servetiniz birlikte artıyor" ifadelerini kullandı.

'BANKALAR, İKLİM KRİZİNE HİZMET EDENLERE FİNANSMAN SAĞLIYOR'
Daha sonra Yapı Kredi Genel Müdürlüğü'nün Karaköy'deki binasına geçen aktivistler burada da "Aynı gemide değiliz" ve "Kirleticileri değil, temiz enerjiyi finanse et" yazılı dövizlerle eylem yaptı.

Yapı Kredi ve Garanti BBVA'ya ithafen yazılmış mektuplarını paylaşan aktivistler, bankaların kömür, petrol ve doğal gaz sektöründe yer alan şirketlere finansman aktardığına dikkat çekti. Aktivistler, "Yurttaşların bankaya yatırdığı paranın ekolojik yıkıma ve iklim krizine hizmet edecek şekilde kullanılmasını istemiyoruz. Kirleten endüstrilerden tamamen vazgeçmenin vakti çoktan geldi" çağrısında bulundu.

'FİNANSE ETTİĞİNİZ TERMİK SANTRALLERİ NASIL AÇIKLIYORSUNUZ?'
Garanti BBVA'nın İklim Değişikliği Eylem Planı hazırladığını hatırlatan aktivistler, "Peki finanse ettiğiniz termik santralleri nasıl açıklıyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Mektupta, bankanın finansları şöyle açıklandı: "Adana'daki Yumurtalık Termik Santrali, Zonguldak'taki ZETES III Termik Santrali, Silopi Termik Santrali, Bolu Göynük Termik Santrali, İskenderun Termik Santrali, Kütahya'daki Seyitömer Termik Santrali, İzmir'deki İzdemir Termik Santrali'ni siz finanse ettiniz" denildi.

Yapı Kredi'nin de "sürdürülebilir" ve "çevreci" hedeflerden bahsederken aynı zamanda doğayı sermaye olarak görmeye devam ettiği belirtilen mektupta şu ifadeler yer aldı: "Yatağan, Çatalağzı, Kangal, Çan II termik santrallerinin özelleştirmelerini finanse ettiniz. Tufanbeyli Termik Santrali'nin de finansmanını üstlenen bankalardan biri de sizsiniz. İkizköyü susuz bırakan Yeniköy, Kemerköy, termik santralinin finansmanında da adınız geçiyor. Bunun dışında dört doğal gaz santralini, bir doğal gaz dağıtım şirketini, 11 elektrik dağıtım şirketini, bir rafineriyi, 18 HES projesini de finanse ettiniz."

Yokoluş isyanı aktivistlerinin hedef aldığı diğer kurumlar da maden ve enerji sektöründeki Cengiz Holding, Limak Holding ve Sabancı Holding oldu. Bu üç holdinge hitaben mektup yayınlayan eylemciler şirketlerin sebep olduğu yıkımlara dikkat çekti.

Mektupta şu taleplere yer verildi:
Bu kirli yatırımlardan vazgeçin, yaptığınız tahribatı onarın
Kar değil insan ve doğa odaklı yatırım yapın
Çalışanlarınızı mağdur etmeyin: temiz enerji ve onarımla ilgili yeşil sektörlerde istihdam sağlayın"