18 Mayıs 2024 Cumartesi

YK Enerji Santralleri önünde açıklama

YK Enerji Santralleri bölgesinde açıklama yapan İklim Adaleti Koalisyonu ve İkizköy Akbelen Nöbet Alanı, iklim krizine karşı mücadeleyi yürüteceklerini kaydetti. 

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanları girişinde devam eden nöbet eyleminde Küresel İklim Grevi'ne ilişkin YK Enerji Santralleri bölgesinde inceleme yapılıyor. 

Küresel İklim Grevi eylemlerinden biri de Milas Yeniköy Termik Santrali önünde gerçekleştirildi. "Doğanın maliyeti sıfır değildir", "Zeytin için adalet", "İklim adaleti için harekete geç" yazılı pankartların açıldığı eylemde iklim krizine dikkat çekilen dövizler taşındı.

İklim Adaleti Koalisyonu ve İkizköy Akbelen Nöbet Alanı'nın ortak basın metnini Demet Parlar okudu. "İklim Acil Durumu İlan Edilsin!", "Kar değil insanlar" talepleri mücadele ettiklerini söyleyen Parlar, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de "İklim acil durumu ilan edilmeli" diyen genlere dikkat çekti. Parlar, "Gençlerin Türkiye'nin iklim krizi ile mücadele etmek için açıkladığı 2053 net sıfır karbon hedefine ulaşmak için acilen 2030 yılında kömürden çıkılması taleplerini destekliyoruz. İklim Adaleti Koalisyonu olarak karbonsuz bir gelecek için bir an önce 'kömürden çıkış'ı sağlamak üzere kömürlü termik santrallerin 2030'a kadar kapatılması, yeni termik santral planlarının iptali için harekete geçtiğimizi siz yaşam savunucuları ve kamuoyu ile paylaşıyor, bu kervana katılmanızı bekliyoruz" diye konuştu.

2014 yılındaki termik santral ve maden sahalarının özelleştirilmesi sürecinde Limak-İC İÇTAŞ ortaklığının Garanti-İş Bankası-Yapı Kredi Bankası-Akbank ve Halkbank'tan kredi aldığı biliniyor. Komitenin verdiği bilgiye göre kredi veren bankalardan bir heyet, bugün YK Enerji maden sahalarında teftişteydi. Kredi anlaşması sürecinde şirketler finansman sağlayan bankalara çevresel bazı taahhütlerde bulunuyorlar. İkizköy Işıkdere kömür sahasını ve Akbelen Sahası kömür madeni projesini de finanse ettiği düşünülen bankaların bu alanları da içine alan idari davalar nedeniyle, şirketin kredi anlaşmasında verdiği taahhütleri yerine getirip getirmediğini incelemeye geldikleri tahmin ediliyor.