20 Mayıs 2024 Pazartesi

Yıllardır süren Eryaman-Esat davası yine ertelendi

Yıllardır devam eden trans kadınlara saldırı davasında mahkeme heyeti, şüpheli Ali Bülbül'ün dinlenmesine karar vererek, davayı 22 Şubat'a erteledi.

Ankara'nın Etimesgut ilçesi Eryaman Semti'nde 2006 yılında trans kadınlara saldıran bir çeteden 4 kişiye verilen cezanın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yerel mahkemede tekrar görülen davanın 4.duruşması Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Kamuoyunda Eryaman-Esat davası olarak bilinen davanın duruşmasına, sanıklardan Şammas Taşdemir başka suçtan tutuklu bulunduğu hapishaneden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, Ayhan Günay duruşma salonunda hazır bulundu. Ahmet Günay ve Harun Çardak ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Duruşma saatinden önce sanıklardan Günay, duruşmaya tanık olarak getirilen G.T. isimli kadına mahkeme binası önünde saldırı girişiminde bulundu.

Daha sonra geçilen duruşma, kimlik tespitiyle başladı. İlk önce G.T. isimli tanık konuşarak, beyanlarda bulundu. Çelişkili ifadelerde bulunan tanık, olaylarla alakası olmadığını ve alacak-verecek meselesi için orada bulunduğunu belirtti. Tanık ifadesinden sonra Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi, duruşmaya müdahil olma talebinde bulundu.

Dava avukatlarından Senem Doğanoğlu, şüphelilerden Ali Bülbül'ün mahkeme heyeti tarafından hiç dinlenmediğini belirterek, Bülbül'ün, Taşdemir ile 6 Aralık 2006 tarihinde, Çardak ile de 16 Ocak 2007 tarihinde telefon konuşmaları olduğunu aktardı. Bülbül'ün tespit edilemeyen faillerden biri olduğunu düşündüklerini söyleyen Doğanoğlu, mahkemede dinlenmesi talebinde bulundu.

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ali Bülbül'ün HTS kayıtlarının emniyetten alınmasına ve mahkemede dinlenilmesine, Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi'nin "doğrudan zarar görmediği" gerekçesiyle davaya katılma talebinin reddine karar vererek, duruşmayı 22 Şubat 2022 tarihine erteledi.