25 Nisan 2024 Perşembe

YHT kazasında 3 personel tutuklandı: Kazadan üst yönetim sorumlu

Ankara'daki tren kazasında adliyeye sevk edilen 3 TCDD görevlisi tutuklandı. Hareket memuru S.Y. ifadesinde, kazadan gerekli önlemi almayan üst yönetimin sorumlu olduğunu söyledi.
Ankara'nın Yenimahalle ilçesindeki Marşandiz istasyonunda yüksek hızlı tren ile kılavuz lokomotifin çarpışması 9 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hareket memuru S.Y, makasçı O.Y. ve kontrolör E.E.E gözaltına alınmıştı.
 
Emniyetteki işlemlerin ardından bu sabah saatlerinde sevk edilen 3 personel savcıya ifade verdi. Savcı 3 personeli tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti. Hakimlik 3 TCDD görevlisini tutukladı.
 
Bu arada hareket memurlarından S.Y.'nin savcılığa verdiği ilk ifade ortaya çıktı. Sorgusu biten S.Y. "Makasçı bana hat değişikliğine ilişkin bilgi vermedi. Üst yönetimin gerekli önemli almayarak sorumlu olduğunu düşünüyorum" dedi.
 
MEMURUN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
 
S.Y. kazanın iletişim kopukluğundan kaynaklandığını ifade etti. S.Y. tren makinistlerinin 1. yoldan hareket ettikten sonra 9 makas değişikliği ile H1 hattına girmesi gerektiğini, ancak makas değişikliği yapılmadan H2'ye girdiğini görmeleri gerekmesine rağmen bu konuda kendisiyle iletişime geçmediklerini ve bildirimde bulunmadıklarını söyledi.
 
'BANA HERHANGİ BİR BİLGİ VERİLMEDİ'
 
S.Y. devamla şunları söyledi: "Kaza, Tren teşkil memurunun (makasçının) bana makasları değiştirip treni H1'e aldığına dair teminat vermesine rağmen 5 makası H1'e tanzim etmemesi, H2'ye girdiğini gören makinistlerin yanlış yola girdiklerine dair bana ve kontrolöre herhangi bir bilgi verilmemesinden kaynaklandı."
 
'KAZADAN ÜST YÖNETİM SORUMLU'
 
S.Y. ifadesinin sonunda şu ifadelere yer verdi: "Daha risksiz ve insan faktörü daha az kullanılmak suretiyle işleyen sistemin değiştirilmesi suretiyle trenlerin kabul ve sevk işlemlerini tamamen tren teşkil memurunun (makasçının) başarısına, çalışmasına, özverisine bağlayan üst yönetimin gerekli önemli almayarak sorumlu olduğunu düşünüyorum."