8 Mayıs 2024 Çarşamba

Yeşil Sol Parti: Paris İklim Anlaşması'nı onaylamak yetmez

Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasının yetersiz olduğunun altını çizen Yeşil Sol Parti, iklim krizini önleyici  adımların hemen atılması gerektiğini vurguladı. 

Yeşil Sol Parti, iklim krizini önlemenin devletlerin niyetlerine bırakılmasını şiddetle reddederek, Paris İklam Anlaşması'nın yetersiz olduğunu vurguladı. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anlaşmayı onaylayacak olmasının bir adım olmakla birlikte ortaya koyduğu "niyet"e kesinlikle karşı olunduğu belirtilen açıklamada,  "Niyet beyanında  iklim krizinin önlenmesi için 2030'a kadar nükleer enerji santrali işletilmesi beyanı ve nükleer enerjiye dayalı yaklaşım asla  kabul edilemez.  Erdoğan hükümetinin 2030'a kadar güneş ve rüzgardan elde edilecek elektrik enerjisi vaatleri son derece yetersiz  ve sorunludur. 'Toplu taşım' ve 'iyi tarım' konularında verilen vaatlerde  olduğu gibi Erdoğan hükümetinin vaatleri  muğlaktır ve iklim krizini önlemeye yönelik adımlardan çok  uzaktır" denildi.

Glasgow'da Kasım ayında yapılacak olan BM COP26 zirvesinde, dünyanın her yerinden yükselen eleştiriler  ve iklim adaleti mücadelesinin yarattığı  basınç devletlerini sıkıştırmakta, Paris'i imzalarken ortaya koydukları 'niyet'lerini  revize etmeleri  konusunda zorladığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti:

"Türkiye iklim adaleti mücadelesi verenler olarak; iktidarı gerçekçi adımlar atma ve yaşama geçirme konusunda zorlamamız ve süreci aşağıdan basıncı diri tutarak takip etmemiz gerektiğini düşünüyor, tüm yaşam savunucuları ve toplumsal muhalefeti ortak mücadeleye çağırıyoruz.

Dünyanın kaderini bir avuç devlet yöneticisi ve sermayeye terk etmeyeceğiz. COP26 zirvesinin yapılacağı İskoçya'nın Glasgow kentine dünyanın dört bir yanından gelecek yaşam hakkı savunucuları olarak alternatif eylemler ve toplantılar düzenleyeceğiz. İklim krizinin dolayısıyla ekolojik krizin önlenmesi için küresel mücadeleyi yükselteceğiz. Yeşil Sol Parti olarak iklim krizi  dahil her türlü yaşamsal ve toplumsal sorunun tabandan yükseltilecek, demokratik ve kolektif  mücadeleyle çözüleceğine inanıyoruz.

Paris'in onaylanması yetmez,  iklim krizini önleyici  adımların hemen atılması gerekiyor. Yeşil Sol Parti olarak her düzeyde bunun takipçisi olacağız."