25 Nisan 2024 Perşembe

'Yeniden inşa stratejimizle çözüm yolu olacağız'

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu, toplantı sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, kadınların kazanımlarına ve temsiliyetine saldıran AKP-MHP iktidarına karşı kadınların yeniden inşa stratejisiyle eşitlik ve özgürlük için çözüm yolu olacağı vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu, 3 Aralık'ta Silopi'de gerçekleştirdiği ara dönem kadın toplantısı sonuç bildirgesini yayınladı. Bildirgede, AKP-MHP iktidarının Kürt kadınlarına dönük baskı ve sindirme politikasının gözaltı ve tutuklamalarla kadınlara yönelik siyasi bir şiddet haline dönüştüğü belirtildi. "Kürt kadınlarının mücadelesini ve kazanımlarını kayyımlar eliyle bertaraf edemeyen bu iktidar gözaltı ve tutuklamaları sıradanlaştırmaya çalışmaktadır" denilen bildirgede, TJA'ya dönük operasyon ve tutuklama saldırısının Türkiye'deki tüm kadın hareketine dönük olduğu kaydedildi.

Tüm saldırılara rağmen kadınların hiçbir şekilde mücadeleden vazgeçmediği ifade edilen bildirgede, "Erkek egemen ittifakınız, gaspçı ve talancı anlayışınız kaybedecek. Kadın özgürlük mücadelemiz kazanacaktır" denildi.

Kadın temsiliyetinin olmadığı yerel yönetim sisteminde demokratik işleyişin mümkün olamayacağı vurgulanan bildirgede, "Kadınsız siyaset ya da kadınların özne olmadığı hiçbir siyaset toplumsallaşamayacağı gibi biz kadınlar için de meşru değildir. Kürt ve kadın düşmanı bu rejime karşı kadın özgürlükçü sistemimizi her yerde savunmaktan ve inşa etmekten vazgeçmeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Eşbaşkanlığın kadın iradesinin örgütlü temsili ve karar mekanizmalarına kadın katılımının demokratik sistemi dile getirilen bildirgede, kayyum atamaları ile eşbaşkanlık sisteminin hedef alındığı belirtildi. Eşbaşkanlık ve eşit temsiliyetin kurumsallaşması ve toplumsallaşmasının önemine dikkat çekilen bildirgede, "Yerel yönetimlerde geçmiş deneyim ve birikimlerimizle ortak mücadele hattını örmeye devam edeceğiz. Kayyım tahribatlarını teşhir etmeye ve karşısında kadın özgürlükçü modelimizi savunmak kadar deneyimlerimizi tüm kadınlarla paylaşma inşa çalışmalarımız arasındadır" denildi.

"Jin, jiyan, azadi" sloganının Ortadoğu ve tüm dünyada sadece bir direniş motivasyonu değil, bir fikriyat olduğu kaydedilen bildirge, şöyle devam etti: "Bu fikriyat, Rojava'da yerel demokrasi olarak kadın özgürlükçü ve eşitlikçi bir toplum inşa etmektedir. İran'da kadın düşmanı rejime karşı demokratikleşmenin ayaklanması ve kadınların mücadelesinin toplumsallaşmasını sağlamıştır. Hakikat şudur ki: kadın özgürleştikçe toplum özgürleşir, kadınlar kazandıkça halk da kazanır. Baskıcı ve savaş rejimi haline gelen AKP-MHP ittifakı bu yüzden HDP belediyelerine kayyım atayarak kadın özgürlükçü modeli çökerterek, kadınları ve Kürt halkını statüsüz ve iradesiz kılmak istemektedir."

Kadınlar olarak gelecek süreçte "yeniden inşa stratejisinin" kadın kazanımlarını savunmak ve örmek üzerine kurulacağı ifade edilen bildirgede, "Yeniden inşa deklarasyonumuzla mücadelemizin kararlılığını ve nasıl öreceğimizi tüm kadınlarla paylaşacağız. Hep birlikte tüm tahribatlara karşı umudun, özgürlüğün ve eşitliğin çözüm yolu olacağız" denildi.