2 Mayıs 2024 Perşembe

Yeniden açılan Afşin Elbistan Termik Santrali'nde kül yağmaya başladı

Filtre takma zorunluluğu nedeniyle 1 Ocak'ta kapatılan Maraş'taki Çelikler Afşin Elbistan Termik Santrali yeniden açıldı. Santralin çalışmasıyla birlikte çevreye kül yağdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un ruhsat verildiğini açıklamasının ardından baca takma zorunluluğu nedeniyle 1 Ocak'ta kapatılan Maraş'taki Çelikler Afşin Elbistan Termik Santrali, faaliyete geçti fakat santralden çevreye kül yayılmaya başladı. CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, santrale filtre takılmadığını söyleyerek, "Filtre takılmış olsa kül yağmazdı. Demek ki dostlar bizi alışverişte görsün diye kapatmışlar" dedi. Kütahya'da faaliyete giren Çelikler Tunçbilek Termik Santrali'nde de benzer görüntü yaşandığı için halk eylem yapmıştı.

"Filtre takıldıysa bu görüntü nedir?" diye soran CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, "İlgili firma filtre takıldığını söyledi ancak filtre takılmamış. Filtre takılmış olsa kül yağmazdı. Kül yağıyor. 6 aydır hava temizliydi. Bu AKP'nin çevreye karşı duyarlılığının göstergesidir. Demek ki dostlar bizi alışverişte görsün diye kapatmışlar. Halkı değil rantı seviyorlar" diye konuştu.

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Çelikler Tunçbilek Termik Santrali, yeniden faaliyete başlamış ancak halk santralin çevreye kül yaydığını görünce eylem yapmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ise kapatılan santrallere ilişkin şunları söylemişti. "Soma Termik Santralinin 6 ünitesinden 4'üne, Kangal Termik Santralinin kapalı olan 2 ünitesine, Çatalağzı Termik Santralinin kapalı olan 2 ünitesine, Seyitömer Termik Santralinin 4 ünitesinden 2'sine, Tunçbilek Termik Santralinin 3 ünitesinden 2'sine, Afşin A Termik Santralinin 4 ünitesinden 2'sine 1 yıl geçici çalışma ruhsatı verilmiştir. Bu üniteler ve bacalar mevzuata uygun hale getirilmiştir."