6 Mayıs 2024 Pazartesi

Yeni yılda dayatılan tüketim çılgınlığına karşı SKM'den takas pazarı

Yeni yılda dayatılan tüketim çılgınlığına karşı takas pazarı kuran SKM'liler, yapılan etkinlikle "Sen durursan hayat durur, 8 Mart'ta hayatı durdur" kampanyasını da başlattı.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), "Sen durursan hayat durur, 8 Mart'ta hayatı durdur" kampanyasının startını başlattı.

Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı'nda (BEKSAV) takas pazarı düzenlendi. HDP İstanbul Kadın Sözcüsü Pınar Türk, ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahceci, katledilen Nurcan Arslan'ın ailesinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, kadınlar kapitalizmin dayattığı tüketime karşı takas yaptı.

ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, başlattıkları "Sen durursan hayat durur, 8 Mart'ta hayatı durdur" kampanyasını ETHA'ya anlattı.

Evdeki görünmeyen emek, ucuz iş gücü olarak görülen kadın bedeni, kapitalizmin sömürüsünün temeline yerleştirilen cinsellik ve seni işçiler, savaşa asker için talan edilen kadın doğurganlığına karşı bu kampanyayı başlattıklarını söyleyen Bahçeci, "Erkek egemen kapitalist sistem ve işbirlikçisi erkekler, daha fazla zengin ve kadın cinsine yönelik sömürüyü devam ettirmek için emeğimize, bedenimize, kimliğimize dönük saldırılarını devam ettiriyor" dedi.

'YENİ YILDA ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞINA KARŞI TÜKETMİYORUZ'
Bu saldırılara mahkum olmadıklarının altını çizen Bahçeci, kadınların istedikleri takdirde yaşamı durduracaklarını vurguladı. Bahçeci, şöyle devam etti:
"Tüketmeyerek, üretmeyerek, ev işlerini yapmayarak ve kadın dayanışmasına güç vererek. Erkek egemen kapitalist sistem, bedenimizi ve cinselliğimizi pazarda satışa sürdüğü her ürün için kullanıyor. Araba, ev, kıyafet gibi birçok ürünü satarken kadın cinselliğini kullanıyor. Her ürünün albenisi şehvet, cinsel çekicilik ile satışa sunuluyor. 'Kız gibi araba', 'Kadın gibi yumuşacık pantolon' derken bedenimiz ve cinselliğimiz üzerinden yeni pazarlar inşa ediliyor. Ama kadınların en temel tüketim maddeleri olan ped, gebelik önleyici ilaçlar ise 'ayıp' olarak gösteriliyor. Bu nedenle yeni yılda alışveriş çılgınlığına karşı 'Tüketmiyoruz, Takasta Buluşuyoruz' diyoruz. İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere birçok takas pazarı kuruyoruz."