29 Mart 2024 Cuma

Yeni sınav sistemiyle ilgili anket sonuçlarında çarpıcı veriler

Eğitim-Sen tarafından yapılan anketten velilerin büyük çoğunluğunun yeni ortaöğretime geçiş sınav sisteminin güvenilir bulmadığı sonucu çıktı.

Eğitim-Sen, TEOG sınavının kaldırılmasının ardından uygulamaya konulacağı duyurulan yeni ortaöğretime geçiş sınavıyla ilgili velilerin görüşüne başvurdu. Yapılan ankette velilerin büyük çoğunluğu sistem değişikliğini gereksiz bulduklarını ifade etti.

Toplam 1372 kişiyle yapılan ankette “Sizce sınav sisteminde değişiklik yapılması gerekli miydi?” sorusuna 931 kişinin hayır, 414 kişinin evet ve 27 kişinin fikrim yok yanıtını verdi. “Sizce sınav sisteminin değiştirilmesinde rol oynayan en önemli etken nedir?” sorusunu yanıtlayan kişilerin yüzde 92,6’sının bu değişikliklerde toplumsal taleplerden ziyade siyasi iktidarın politik tercihlerinin temel belirleyici olduğunu düşünmesi dikkat çekti.

Eğitim-Sen anket sonuçlarına yer verdiği açıklamasında "Katılımcıların yüzde 96’sı MEB’in ya da siyasi iktidar çevrelerinin açıkladığı gerekçelerle ikna olmamıştır. Dolayısıyla Bakanlığın söz konusu değişiklik için velilerden talep geldiği iddiası, anketimiz sonuçlarına yansımamış, hatta tam tersi bir tablo ortaya çıkmıştır" denildi.

Ankete katılan velilerin ezici bir çoğunluğunun, yeni ortaöğretime geçiş sistemini güvenilir ve adil bulmadığını kaydeden Eğitim-Sen, "Bu durum dahi, MEB’in eğitim politikalarındaki dayatmacı uygulamalardan vazgeçmesini, politika belirlerken toplumsal mutabakatı önemsemesi gerektiğini göstermektedir. Üstelik velilerin yine ezici çoğunluğu söz konusu sistem değişikliğinin tepeden inme bir değişiklik olduğunu ifade etmektedir" diye belirtti.

Açıklamada, "Eğitim sisteminin 'yapboz tahtasına' dönüştürüldüğü gerçeğine yönelik sendikamızın en temel uyarısı, sorunların çözülmek bir yana daha fazla derinleştiğidir. Anketimize katılan 1372 veliden 1326’sı yeni sistemin sorunları çözeceğine dair bir umut taşımadığını göstermektedir" denildi ve şunlar ifade edildi:

"Yaşanan tartışmalar ve ortaöğretime geçiş sisteminde yapılan değişikliklerin öğrenciler üzerinde yarattığı etkileri tespit etmek için sorulan soruya verilen yanıtlara bakıldığında, 1140 katılımcının öğrencisinin/çocuğunun kaygı düzeyinin arttığını, okula gitme hevesinin ve derslere karşı ilgisinin azaldığını belirtmiştir. Yeni sistemin uygulanacağı açıklamasının yapıldığı 5 Kasım 2017 tarihinden bu yana, yaşanan sürecin öğrenciler üzerinde yarattığı olumsuz etkiler, değerlendirme yapılırken mutlaka dikkate alınmalıdır.

"Ortaya çıkan tablonun sadece yeni sınav sistemine dair değil, MEB’in genel politika tercihlerinde de değerlendirilmesi gerektiği, 16 yıllık iktidarı boyunca AKP hükümetinin sorunlara kalıcı çözümler üretmekteki başarı grafiğinin oldukça düşük olduğu gerçeğini bizlere sunmaktadır.
Eğitim Sen olarak taleplerimiz, yeni sınav sisteminin bu yıl uygulanmasından vazgeçilmesi, böyle önemli konularda toplumsal mutabakat ile politika üretilmesidir. Öğrencilerin daha fazla mağdur edilmemesi için MEB, hızla sorunun tarafı olan kesimlerle bir araya gelerek, en makul ve geçerli çözümün üretileceği bir yöntem geliştirmelidir."