2 Mayıs 2024 Perşembe

Yemeksepeti işçileri Kadıköy’den seslendi: Bu yoldan dönmeyiz

Yemeksepeti işçileri talepleri için Kadıköy İskele meydanında buluştu. Kazanan Migros depo işçilerinin de destek verdiği eylemde, birlikte mücadele ve dayanışmanın önemine dikkat çekildi. 

Yemeksepeti işçilerinin hakları için direnişi  sürüyor. "Net 5 bin 500 maaş, pirim ve yan haklar. Haklarını arayan hiçbir motokurye işten atılmayacak. İş kolumuzu derhal taşımacılığa geçirilsin. Sendikal faaliyet güvence altına alınsın" talepleriyle direnişte olan kuryeler Kadıköy İskele meydanında bir kez daha taleplerini yineledi. 

"İşçi ve sendika düşmanlığını protesto ediyoruz" yazılı pankartın açıldığı eyleme, direnişlerini kazanımla sonuçlandıran Esenyurt Migros depo işçileri de "Migros’tan Yemek Sepeti’ne direnen işçiler kazanacak" yazılı pankartla destek verdi. 

"Yaşasın sınıf dayanışması", "Yağmur, çamur demedik biz bu yoldan dönmedik", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganlarının atıldığı eylemde Migros direnişçisi Gülabi Aksu konuşma yaptı. 

"Başardık ve kazandık" diyen Aksu, şimdi direnenler olarak Yemek Sepeti işçilerinin yanında yer aldıklarını kaydetti. Yemek Sepeti işçilerinin sonuna kadar destekçisi olduklarının altını çizen Aksu, "Biz nasıl kazandıysak inşallah onlar da kazanır. Mücadelelerini destekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

'23 GÜNDÜR EKMEK MÜCADELESİ VERİYORUZ'
Söz alan Yemeksepeti işçileri de 23 gündür direnişte olduklarını ve ekmek mücadelesi verdiklerini, asgari ücret dayatmasını kabul etmediklerini hatırlattı. Yağmurda, karda direndiklerini ancak motokuryelerin bu şartlarda çalıştığına dikkat çeken direnişçiler, "Ekstra bir şey istemiyoruz. İki iş yatırdılar bir maaş verdiler, üç iş yaptırdılar bir maaş verdiler. Biz asgari ücretin üstü ve primimizi talep ediyoruz. Başka bir şey istemiyoruz" dedi. 

Yemeksepeti işçileri kendileriyle dayanışmada olan Migros depo işçileri; basın emekçileri, sanatçılar başta olmak üzere kamuoyuna teşekkür etti. 

'MİGROS DEPO İŞÇİLERİ GİBİ YEMEKSEPETİ İŞÇİLERİ DE KAZANACAK'
Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da Migros depo işçilerini kutladı. Küçükosmanoğlu, "Migros'ta depo işçileri nasıl direnerek kazandıysa, Yemeksepeti işçileri de öyle kazanacak" vurgusu yaptı. Yemeksepeti işçilerinin 23 gündür kendilerine dayatılan sefalet ücretine karşı direndiğini kaydeden Küçükosmanoğlu, şöyle konuştu: "Yemeksepeti'nin patronu herkesin bildiği gibi Delivery Hero denilen dünya tekeli. Türkiye'de motorkurye olarak çalışan binlerce işçi arkadaşımızı, 2022 yılında açıklamış olduğu asgari ücretle açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkum etmeye çalışıyor. Hesap son derece açık; Yemeksepeti'nde çalışan işçi kardeşlerimiz 2021 yılında almış oldukları maaşla tam 2 bin 200 tane ekmek alıyorken, şu anda aldıkları ekmek sayısı bin 417. Yemeksepeti patronu işçilerinin sofrasından ayda 783 ekmeğe el koydu. Yani Yemeksepeti işçilerini daha fazla açlığa, daha yoksulluğa mahkum etmek istiyor."

'1 MART'TA AYNI ÜCRETLER OLURSA TÜM TÜRKİYE'DE DİRENECEĞİZ'
Türkiye genelinde siparişlerin yüzde 70-80 düştüğünü açıklayan Küçükosmanoğlu, bu anlamda Yemeksepeti işçilerinin mücadelesinin bütün halkın mücadelesine dönüştüğünü vurguladı. Gelinen noktada Yemeksepeti patronunun Mart ayında talepleri kabul edileceğini propagandasını yaparak, buradaki mücadeleyi kırmaya çalıştığına dikkat çeken Küçükosmanoğlu, "Eğer 1 Mart'ta aynı ücret yatacaksa, Türkiye'de bütün Yemeksepeti işçilerini kontak kapatmaya ve direnişi daha da büyütmeye çağırıyoruz. Bu mücadele son derece açık; bu ekmek kavgasıdır, bu işçi sınıfının patronlara ve para babalarına karşı sınıf kavgasıdır. Bu mücadeleyi hep beraber kazanacağız" dedi.