28 Mart 2024 Perşembe

Yemeksepeti işçileri işe iadesi davasını kazandı

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan Yemeksepeti işçileri işverene açtıkları işe iade davasını kazandı.

Yemeksepeti Manisa deposunda sendikalı oldukları için 18 Ağustos 2021'de işten çıkarılan Kemal Oğuz, Yakup Der ve Ömer Dizemen işçiler, işverene açtıkları işe iade davaları sonuçlandı. İstanbul 35'nci İş Mahkemesi, işçilerin sendikal sebepten dolayı işten çıkarıldıklarına hükmetti. Mahkeme, işçilerin işe iadesine, bir yıllık ücretleri tutarında sendikal tazminata ve 4 aylık ücretleri tutarında boşta geçen süre ücretinin ödenmesini istedi.

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), konuya ilişkin yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "İşçilerin sendikalaşma hakkına karşı düşmanca tutum sergileyen Yemeksepeti işvereni, düşük ücretle ve esnek çalışma sistemiyle, iş güvencesi ve SGK'sı bile olmayan Esnaf Kurye modeliyle işçilerine köle muamelesi yapmış, buna karşı direnen işçileri ise işten çıkarmakla tehdit etmişti. Bir taraftan da sendika üyeleri hakkında asılsız tutanaklar tutulup işçiler baskı altına alınmak istenmişti. İstanbul 35. İş Mahkemesi'nin bu kararıyla Yemeksepeti'nin sendikal nedenle işçi çıkardığı ve sendika düşmanlığı yaptığı tescillenmiş oldu."

Sendika, Yemeksepeti işverenini, mahkeme kararına uyarak, işçileri işbaşı yaptırmaya, bu hak ve hukuk tanımaz tutumundan vazgeçip, toplu sözleşme müzakerelerini başlatmaya çağırdı.