2 Mayıs 2024 Perşembe

Yeldeğirmeni'nde sanat festivali düzenlenecek

Pandemi ve doğa talanına karşı dayanışmayı güçlendirmek için Yeldeğirmeni'nde, Uluslararası Mahalla Sanat Festivali düzenlenecek. 

Uluslararası Mahalla Sanat Festivali, 12 ülkeden 30 sanatçıyı Kadıköylülerle buluşturmaya hazırlanıyor. Pandemi ve çevre felaketlerine karşı dayanışmayı, iletişimi güçlendirmek için Yeldeğirmeni'nde yapılacak festival 8 Eylül'de başlayacak, 26 Eylül'e kadar devam edecek.

Festivalin açılışı, İskele Sokak'ta güncel sanat sergisiyle gerçekleşecek. 14 Eylül'de de Yeldeğirmeni Sanat Merkezi'nde gitar konseri yapılacak ve bir dizi etkinlik sonunda 25 Eylül'de Kadıköy Meydan'daki Mobilistan etkinliği ile sona erecek. Küratör Tuba Kocakaya, festival kapsamında halka açık bir sanat turu düzenleyecek. Etkinlikler, 18 gün boyunca sürecek. 

'YEL DEĞİRMENİNİN ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR TARİHİ VAR'
"Mahalla" kelimesi Arapça kökenli mahalle ile aynı anlamı taşıyor. Gazete Kadıköy'ed yer alan habere göre festivalin küratörlerinden Sabine Küper Büsch hem festivalin amacını hem de neden Yeldeğirmeni'nde düzenlendiğini şöyle anlatıyor: "Bu kelimeyi bir metafor gibi kullanıyoruz. Mahalle diyoruz çünkü diyalog içinde bir platform sunuyoruz. İletişim kurmak, sıcaklık, dayanışma sağlamak, pandemiye ve sıkıntılara karşı bu dayanışmayı güçlendirmek için böyle bir festivali yapıyoruz. Festivalin dördüncüsünü yapıyoruz bu sene. Yeldeğirmeni'nin de bir anlamı var çünkü burasının çok kültürlü bir tarihi var. Ayrıca hala eski mahalle havasını koruyan bir yer ve uzun senelerdir sanatçılara ev sahipliği yapıyor."

Festivalin genel vizyonu, göçmen, yoksul, karşı cins, hayvan, çevre ve bilinmeyen biçimindeki "öteki"yi dışlayan distopik bir gerçekliği sorgulamak. Mahalla, İstanbul merkezli Diyalog Derneği (diyalog-der.eu)  tarafından uluslararası ortaklarla birlikte başlatılan bir platform. İlk festival, İstanbul Sanat Bienali'nin 2017 programında çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilmişti. Üçüncüsü Aralık 2020'de çevrimiçi etkinliklerle yapıldı ve 250 bin kişiye ulaştı. Bu yıl, bu sayının 500 bini bulması bekleniyor.