1 Mayıs 2024 Çarşamba

YDK İzmir: Ceren Ağaç nerede

İzmir'de 8 Mart çalışmaları kapsamında Konak'ta gözaltına alınan ve bir üyelerinden haber alınamayan YDK üyeleri, Ağaç'ın nerede olduğunu sormaktan vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 

Yeni Demokrat Kadın, üyelerinin gözaltına alınmasına ve Ceren Ağaç' ın polis aile işbirliğiyle kaybedilmesine ilişkin İHD İzmir Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Basın metnini okuyan Yudum Kılıç, ekonomik krizin en katmerli halini  kadınların yaşadığı bir süreçten geçtiklerini kaydetti. Kılıç, üzerilerindeki baskı ve hiçleştirme politikalarına rağmen kadınların dinamik bir şekilde karşılık verdiğini ve mücadelede kendilerini var ettiklerini vurguladı. Kılıç, "Kadın mücadelesinin bir parçası olan YDK 'Krize ve yoksulluğa karşı 8 Mart'ta emeğimiz için mücadeledeyiz' çağrısını yükseltmektedir" dedi.

8 Mart çalışmaları kapsamında 21 Şubat günü Konak'ta ozalit astıkları için gözaltına alındıklarını hatırlatan Kılıç, gözaltı süreci içerisinde psikolojik işkenceye uğradıklarını belirtti. Kılıç, "Hastahanede muayene sonrası darp raporu almak istediklerinde rapor verilmemiştir. Herhangi bir yasal izin söz konusu olmadan telefonları incelenmiş, dışarı ile haberleşmeleri engellenmiştir" ifadelerini kullandı.

Gözaltı işlemleri sırasında 17 yaşındaki üyeleri Ceren Ağaç'ın çocuk şubeye götürüldüğünü ve daha sonra haber alınmadığını aktaran Kılıç, aile ve polis işbirliğiyle avukatlara ve kendilerine Ağaç'ın durumu hakkında bilgi verilmediğine işaret etti. Kılıç, "Tüm çabalarımıza rağmen arkadaşımızın durumu hakkında bilgi edinmemiz engellenmiştir. Sürekli ve bilinçli olarak yaratılan bilgi kirliliği yüzünden aktivistimiz Ceren Ağaç'ın akıbeti bilinmemektedir" dedi.

Ağaç'a uygulanan bu sürecin ataerkil sistemin tüm kadınlara uyguladığı baskının bir parçası olduğuna vurgu yapan Kılıç, yaşamak isteyen kadınların ve LGBTİ+'ların mücadelesini engelleme çabalarının en somut örneği olduğunu kaydetti. Baskı ve engellemelere karşı kadı mücadelesini yükselteceklerini söyleyen Kılıç, Ceren Ağaç'ın nerede ve nasıl olduğunu bilmek istediklerini ve haber alana dek sormaktan vazgeçmeyeceklerini belirtti.