18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Yaşanan hak ihlallerinin takipçisi olacağız'

Hapishanelerde yaşanan ölümlerin ağırlaştırılan tecrit uygulamalarından, F tipi hapishanelerin yapısından, hak ihlallerinden ve bu durumun tutsakların  üzerindeki psikolojik etkilerinden bağımsız olarak düşünülemeyeceğini kaydeden İHD Batman Şubesi, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin takipçisi olacaklarını belirtti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi hapishanelerden gelen tutsakların ölüm haberlerine ilişkin açıklama yaptı. 

Van F Tipi Hapishanesinde siyasi tutsak Şervan Can Güder'in “kalp krizi geçirdiği" iddia edilmiş, yapılan ön otopside herhangi bir kronik rahatsızlığı çıkmamıştı. Öte yandan Güder'in cenazesi için cenaze aracı verilmemiş, aile cenazeyi Hakkari'ye bir kamyonun arkasında götürülmüştü. 

Iğdır S Tipi Hapishanesi'nde 28 yaşındaki siyasi tutsak Sinan Kaya'nın ise intihar ettiği öne sürülmüştü. 

Midyat hapishanesinde bulunan siyasi tutsak Abdo Boran'ın ise yoğun bakımda hayatını kaybettiği iddia edilmişti. 

Hapishanelerde yaşanan ölümlerin ağırlaştırılan tecrit uygulamalarından, F tipi hapishanelerin yapısından, hak ihlallerinden ve bu durumların tutsaklar üzerindeki psikolojik etkilerinden bağımsız olarak düşünülemeyeceğini kaydeden İHD Batman Şubesi, şöyle devam etti: "Güder, Bozan ve Kaya ailesine başsağlığı diliyoruz. Hapishanelerdeki tecridin ve hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, şüpheli ölümlerin aydınlatılması için yetkili kurumlara çağrıda bulunuyoruz. Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz."