28 Mart 2024 Perşembe

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: Gelecek biz kadınların elinde

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, her ayın 11'de kadına yönelik şiddete karşı yaptığı eylemler kapsamında Kadıköy'de eylem gerçekleştirdi. Yürüyüşten sonra Süreyya Operası önünde konuşan Toprak, "Erkek iktidar yalnızca bu günümüzü değil, yarınımızı geleceğimizi bütün umutlarımızı çalıyor" dedi.
 

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Kadıköy'de bulunan Antikacılar Sokağı'ndan "Kadına yönelik şiddet son bulana kadar ve kadın adaleti sağlanana kadar alanlarda olacağız" şiarıyla Süreyya Operası'na yürüdü. Eyleme, Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) kadın bandocuları da destek verdi.

Yürüyüş sırasında konuşma yapan Havva Cuştan, erkeklerin günde en az 3 kadını öldürdüğünü vurgulayarak şunları söyledi: "Erkekler bu cesareti, yargıdan, cinsiyetçi medyadan, devlet erkanlarının ağızlarından çıkan sözlerden alıyorlar. Kravat taktığı için, beni aldattı dediği için, cezaevinde sorun çıkarmadığı için iyi hal indirimi alıyorlar. Geçtiğimiz aylarda defalarca şikayet ettiği eski kocası tarafından herkesin önünde Emine Bulut katledildi. Emine'nin son sözleri 'ölmek istemiyorum'du. Bizler 15 Şubat 2015'te katledilen bir kadın isyanı doğuran Özgecan Aslan'a atfen her ayın 11'inde yaşamak istiyoruz çığlığımızı yükseltiyoruz."

Operaya vardıktan sonra söz alan Gamze Toprak, kadınları 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü'nde saat 6'da Taksim Tünel'de birlikte olmaya çağırdı ve şöyle konuştu: "İsmini saydığımız hiçbir kadın intihar etmedi, ekonomik kriz, açlık ve işsizlik politikaları yüzünden öldüler. Erkek iktidar yalnızca bu günümüzü değil, yarınımızı geleceğimizi bütün umutlarımızı çalıyor. Biliyoruz, geleceğimiz bir gün apansız çıkıverecek kahramanlarda değil, gelecek biz kadınların elinde."

Her ayın 11'inde düzenledikleri eylemde "yaşamak istiyoruz çığlığını beraber yükseltelim" diyen kadınlar, sloganlarla eylemi sonlandırdı.