17 Mayıs 2024 Cuma

Yaşam Nöbeti 9. haftasında: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz

Mersin'de Yaşam Nöbeti'nin 9.'sunu düzenleyen Mersin Kadın Platformu, kadın düşmanı iktidara ve erkek egemen sisteme karşı mücadeleden de hayatlarından, kazanılmış haklarından ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. 

Mersin Kadın Platformu'nun, feshedilen İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin başlattığı Yaşam nöbeti 9. haftasında. Yenişehir ilçesindeki Özgecan Arslan Barış Meydanı'nda yapılan eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan da katıldı. 

Eylemde, "İstanbul Sözleşmesi mor çizgimizdir vazgeçmiyoruz" pankartı ile "Failleri biliyoruz adalet istiyoruz", "Cinsiyetçi politikalarınızı tolere etmiyoruz"  dövizleri taşındı. Kadınlar, sık sık "Sokakta kazandık sokakta savunacağız", "Korkmuyoruz susmuyoruz itaat etmiyoruz" ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attı.

Açıklama öncesi İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin halka yönelik konuşmalar yapan kadınlar, Kürtçe şarkılar ve alkışlar eşliğinde halay çekti.

'FERAY'I KATLEDEN BURAK AYKUL TUTUKLANSIN'
Basın metnini okuyan Çiğdem Serin, kadın katliamlarına dikkat çekti ve sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Feray Şahin'in evinde polis memuru Fatih Burak Aykul'un silahıyla vurularak öldürüldüğünü hatırlatan Serin, fail Aykul'un bir buçuk yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildiğine vurgu yaparak, "Katil Fatih Burak Aykul ise elini kolunu sallayarak aramızda dolaşıyor. Bir kez daha Feray için adalet talebimizi tekrar ediyoruz. Burak Aykul tutuklansın" talebinde bulundu.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN VAZGEÇMİYORUZ'
Kadın katliamı faillerinin koruyanların İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmeye çalıştığını belirten Serin, şunları söyledi: "Feray'ın, Nadira'nın, Yeldana'nın, İpek'in, Gülistan'ın, Rabia Naz'ın 'faili meçhul' değil ama failleri korunuyor. Failler mecliste, failler sokakta, failler korunup kollanıyor. İşte bu failleri koruyan iktidar, İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmeye kalkıyor. Kadın katillerini, çocuk istismarcılarını koruyanlar, İstanbul Sözleşmesi'ni savunan kadınların önüne polis barikatları dikiyor, gözaltına alıyor, yargılıyor, para cezaları ile susturmaya çalışıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar susmuyoruz. Söz konusu olan yaşamlarımız, yok edilen, kaybedilen bedenlerimiz, çalınan hayatlarımız. Kadın düşmanı iktidardan, erkek adaletten, erkek egemen bu düzenden alacaklıyız. Birbirimizden, hayatlarımızdan, hayallerimizden, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz."

KURTULAN: MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ise ülkedeki baskı ve şiddet politikalarına dikkat çekerek, yürütülen bu politikalardan en çok kadınların etkilendiğini söyledi. Kadınların tüm saldırılara karşı her alanda mücadele yürüttüğünün altını çizen Kurtulan, AKP'nin ve çok düşmanı politikalarına tepki gösterdi. Kurtulan, "Din adı altında vatanı sattılar. Sizin vatanseverlikle alakanız yok. Vatanı satanlar elini kolunu sallayarak sokakta dolaşırken, kadın mücadelesi yürüten partimiz ise kapatılmaya çalışılıyor. Bizler sadece Meclis'te değil toplumun her alanında sokaklarda mücadele devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'nin feshine karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Eylem, sloganlarla sona erdi.