18 Mayıs 2024 Cumartesi

Yaşam alanlarını savunan köylülere mermiyle saldırı Meclis gündeminde

Van’da yaşam alanlarını savunan köylülere yönelik mermilerler yapılan saldırıyı ve 4 köylünün hukuksuz şekilde gözaltına alınmasına ilişkin HDP Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Bakan Gül’e soru önergesi verdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Van’da yaşam alanlarına yapılmak istenen mermer ocağı işletmesine karşı direnen köylülere yönelik jandarma ve polisin saldırısına ilişkin adalet Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması için Meclis’e soru önergesi verdi. 

Mermer ve taş ocaklarında yapılan patlatmalar, kırma ve eleme, taşıma ve tıraşlama işlemlerinin ekolojiye ciddi zarar verdiği ve yaşam kalitesini düşürdüğünün bilinen bir gerçek olduğunu söyleyen Orhan, bir şirketin rantı için hakkını arayan halka mermilerle saldırılmasının hukuk içerisinde bir izahının olmadığını vurguladı. 

HDP Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Bakan Gül’e şu soruları yöneltti: 
▪ "Yurtbaşı/Şêxan köyünde işletimine başlanan mermer ocağını işletilmesi için gerekli hukuki süreçler uygulanmış mıdır? ÇED raporu verilmeden halkın yaşam alanları bu şekilde yıktırılabilir mi? ÇED Süreci işletilmiş midir?
▪ Temel geçim kaynağı hayvancılık olan Yurtbaşı/Şêxan köy halkı, 25-30 ağılın yıkılması ile mağdur edildiğinden söz konusu mağduriyetin giderilmesi adına herhangi bir tazmin çalışması yürütülecek midir?
▪ Halka gerçek mermilerle sınırsız bir şekilde saldırdığı görüntülenen kişiler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Hakkını arayan halka mermilerle saldırma talimatını kimler vermiştir? Bu kişiler bu kadar mermi harcama yetkisini kimden almaktadır?
▪ Halka yönelik mermilerle yapılan saldırı sonucunda yaralanan kişi sayısı kaçtır?
▪ Hakkını arayan 4 kişiye yapılan hukuksuz gözaltı süreçleri hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız? İnsanlar hakkını arayamasın diye gözaltı ile tehdit edilmesi politikasını kimler, hangi hukuk adına yürütmektedir?
▪ Halkın yaşam alanlarının yıkımı hangi rant ve çıkar ilişkileri nedeniyle gerçekleşmektedir? Söz konusu adaletsizliğin önlenmesi amacıyla bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?"