19 Mayıs 2024 Pazar

'Yasağı tanımıyoruz, 5 Eylül'de Bakırköy'deyiz'

5 Eylül'de yapılacak mitinge yönelik yasağı tanımadıklarını kaydeden İstanbul, Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri mitinge katılım ve mücadele çağrısı yaptı.

İstanbul, Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin açıklama yaptı.

"Ayrımcılığa karşı eşitlik, savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik" yazılı pankartın açıldığı eyleme; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu ile siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

ÇELİK: YASAĞI TANIMIYORUZ
Kadıköy İskele Meydanı'ndaki eylemde, yasaklanan 5 Eylül mitingi tertip komitesinden Zeynep Çelik söz aldı. Savaş ve işgal politikaları yüzünden halkların maruz kaldığı zorlukları hatırlatan Çelik, bugünlerde yanyana gelmenin önemine dikkat çekti.

5 Eylül için Valilikten izin alındığını ve çalışmaların yürütüldüğünü ancak hiçbir açıklama yapılmadan mitingin yasaklandığının bildirildiğini söyleyen Çelik, doğrudan İçişleri Bakanlığı'nın müdahale ettiğini belirtti. "5 Eylül'de Bakırköy Halk Pazarı'nda olacağız" diyen Çelik, mitinge katılım çağrısı yaptı.

'ÜLKENİN EMEKÇİLERİ OLARAK KAYBEDİYORUZ'
İstanbul, Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına basın metnini okuyan Alişan Doğan, ülkenin bir yanında baskı ve şiddet varsa bütün halkları etkileyeceğini bütün halklar için sorun yaratacağını kaydetti.

Kürt ve Türk halkının barış içinde çözemeyeceği bir sorun olmadığını ancak Saray iktidarını kendi egemenliği için bunu engellediğini söyleyen Doğan, "İki halkın arasına cenazelerden oluşan duvar yükseldikçe, bir bütün olarak ülkenin emekçileri, bizler kaybediyoruz" dedi.

Kürt sorunun demokratik, barışçıl çözümünün sağlanmamasının faturasını işçi ve emekçilerin ödediğine dikkat çeken Doğan, "Bu nedenle savaşa, ölüme, yoksulluğa karşı; barışı, yaşamı, demokrasiyi savunmalıyız. Orta Doğu'yu kana bulayanlara, insanlığı savaş batağına sürükleyenlere karşı ortak mücadele etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

'5 EYLÜL'DE KADIKÖY'DEYİZ'
Doğan, İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına tüm İstanbul halkını "Ayrımcılığa karşı eşitlik, savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik" diyerek 5 Eylül Pazar günü saat 15.00'te Bakırköy Halk Pazarı'nda gerçekleştirilecek mitinge çağırdı.  

Eylem, "5 Eylül'de miting alanındayız", "Biji berxwadana zindana" sloganları, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.

AÇIKLAMA SONRASI BİLDİRİ DAĞITILDI
HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu'nun da katılımıyla 5 Eylül mitingine çağrı için bildiri dağıtan HDP'liler Khalkedon Meydanı'nda kısa bir açıklama yaparak, mitinge çağrı yaptı.