9 Mayıs 2024 Perşembe

'Yarımada'ya sahip çık' çalıştayı düzenlendi

İzmir halkı “Yarımada'ya Sahip Çık" sloganı ile düzenlenen çalıştayda, rant projesi istemediklerini belirtti.

Türk Mimar ve Mühendisleri Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Kent Konseyleri Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği "Yarımada'ya Sahip Çık Çalıştayı" Havagazı Fabrikası'nda gerçekleşti.

İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Özlem Duvan Temizel ve TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir'in açılış konuşmasını yaptığı çalıştayda gazeteciler ve akademisyenler de söz aldı. Demokratik kitle örgütlerinin, kentin siyasi partilerinin ve ilçe belediye yönetimlerinin katıldığı etkinlikte, Yarımada'nın sorunlarına ortak akılla çözüm bulmaya çalışıldı.

Etkinlikte TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun hazırladığı Yarımada raporu da katılımcılara sunuldu. Çeşme projesi, doğal kaynakları, gıda güvenliği, İzmir su havzası, ekolojik yapının var olan sorunlarının yer aldığı raporun ardından tüm bu sorunların toplumsal karşılığının tartışıldığı bir forum gerçekleşti. Forumda söz alan katılımcılar, İzmir'in doğasını bozan türlü müdahaleler yaşandığını belirterek Yarımada'da ve kentte rant projesi istemediklerini söyledi.

Yarımada için düzenlenen çalıştayın önemine dikkat çeken TMMOB üyesi Melih Yalçın, "Çeşme projesi başta olmak üzere Yarımada'nın etrafını saran pek çok rant söz konusu. TMMOB olarak bunlara karşıyız ve her türlü mücadeleyi veriyoruz. Bugün önceliğimiz bu rant projelerine karşı kentin tüm paydaşlarının bir arada durmasını sağlamak. İstiyoruz ki yerel yönetimlerden, bilim insanlarına, köylüsünden sivil toplum örgütlerine kadar herkes bu projelere karşı sözünü söylesin" dedi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Kent Konseyleri Birliği, çalıştayın sonuç bildirgesini önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacak.