6 Mayıs 2024 Pazartesi

Yargıtay, tecavüz failine 'iyi hal' indirimini bozdu

Ceylanpınar'da 7 yaşındaki Y.Ö'ye tecavüz saldırısında bulunan ve katleden Yusuf Bayluğ'a verilen 60 yıl hapis cezasının "iyi hal" ile 35 yıla indirilmesine Yargıtay itiraz etti. "İyi hal indirimi" kararı bozuldu.

7 yaşındaki Y.Ö, Urfa'nın Ceylanpınar ilçesine bağlı Taşyalak Mahallesi'nde 15 Ekim 2012 tarihinde kaybolduktan 2 gün sonra bir mısır tarlasında ölü olarak bulunmuştu. Y.Ö'ye tecavüz saldırısında bulunulduğu da tespit edilmiş, saldırıyı gerçekleştiren ve Y.Ö'yü katleden Yusuf Bayluğ ve abisi U. Bayluğ gözaltına alınarak 1 Aralık 2013 günü tutuklanmıştı.

Sadece 7 ay cezaevinde kalan iki kardeş, 3 yıl sonra beraat ettirildi. Y.Ö.'nün ailesinin avukatı Serdıl İzol karara itiraz ederek Yargıtay Ceza Dairesi'ne başvurdu. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi 17 Aralık 2019 tarihinde verilen beraat kararını ilişkin, sanıkların savunmalarının ayrı ayrı müdafiler yerine aynı müdafiler tarafından yapılmasının usule uygun olmadığını belirterek kararı bozdu.

Yeniden başlayan yargılamada Urfa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi U. Bayluğ hakkında bir kez daha beraat kararı verdi. Yusuf Bayluğ hakkında ise "kasten öldürme" suçundan 36 yıl, "çocuğa cinsel istismar" suçundan 12 yıl ve "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçundan 12 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme 60 yıllık hapis cezayı "iyi hal" indirimi uygulayarak 35 yıla düşürdü.

Avukat Serdıl İzol kararı bir kez daha Yargıtay'a taşıdı, "iyi hal indirimi"nin kaldırılmasını ve daha yüksek ceza verilmesini istedi.

Yargıtay, 'iyi hal indirimi' uygulanmaması gerektiğini hükmederek, yeniden yargılama kararı verdi.