27 Nisan 2024 Cumartesi

Yargıtay, evlenme teklifini reddetmeyi kadın katliamına gerekçe yaptı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz'ı katleden Orhan Munis'e verilen indirimli cezayı yerinde buldu. Yargıtay kararında Kaçmaz'ın evlenme teklifini reddettiği için Munis tarafından katledilmesini indirim uygulanmasına gerekçe saydı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, evlenme teklifini reddeden TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz'ı katleden Orhan Munis'e verilen indirimli cezayı yerinde bulundu. Böylece, Yargıtay Başsavcılığı'nın sanığa "tasarlayarak öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi yönündeki tebliğnamesi reddedildi.

KADIN KATİLİNE ERKEK YARGIDAN AKLAMA
Kaçmaz'la parkta buluşmaya giderken bileğine 19,9 cm'lik bıçak bağlayan kadın katilinin "anlık hiddetle" Kaçmaz'ı katlettiği ileri sürüldü. Kararda, kadının evlenme teklifini kabul etmesi halinde cinayeti işlemeyeceği, reddedilince anlık hiddetle cinayeti işlediği, yanına "tedbiren" aldığı bıçağı "duygusal çöküntü ve hiddetin etkisiyle" kullandığı öne sürüldü. Karar 5'e karşı 14 üyenin oyuyla alındı.

Orhan Munis'in daha önce kardeşini katletmesi ve sadece 13 yıl cezaevinde kalması da dikkate alınmadı. Kaçmaz'ı katleden Munis, kurban kesmeye gideceği için yanına bıçak aldığını iddia ederken üzerinde sadece 7 TL bulunması da Yargıtay üyelerine "tasarlayarak öldürme" tespiti için yeterli olmadı. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi de kadın katili Munis'in Kaçmaz'ı tutkulu sevgisinden dolayı öldürdüğünü iddia ederek "tasarlayarak öldürme" suçundan ceza vermemişti.

Kadın katili Munis, kardeşini öldürürken bıçağı korkutmak için salladığını söyleyerek indirim alırken benzer savunmayı Kaçmaz'ı katlettiği davada da yaptı. Kaçmaz'ı korkutmak için bıçak sallarken öldürdüğünü savunan Munis, "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis aldı ve kısa sürede serbest bırakılmasının önü açıldı.

ÖLDÜREN 'SEVGİ'
Hatice Kaçmaz'ı 15 yerinden bıçaklayarak katleden Munis, kendisini hastaneye götürmesini isteyen Hatice'yi katlettiği parkta ölüme terk etti.

Katliam yerine üzerinde bıçakla gelen Munis'i taşıyan taksinin şoförü de katliamın tasarlayarak öldürüldüğünü anlattı. Yerel mahkeme ve Yargıtay, taksi şoförünün, "Bıçağın keskin kısmını sağ ayağının çorabının içine soktu, ayakkabı bağcığı ile bağladı, 'hayırdır' dedim, 'ağabey yanlış anlama bir işim var' dedi. Parkın yakınında bıraktım, bağcığını söktü o sırada" ifadesini de dikkate almadı.  

YARGITAY'A GÖRE 'TUTKU DERECESİNDE AŞIRI SEVGİ' ÖLDÜRME GEREKÇESİ
Yargıtay, gerekçeli kararında skandal ifadeler kullandı. Kararda, Yargıtay içtihatlarına göre tasarlayarak öldürme suçunun oluşması için 'karar verme, ruhi sükunete rağmen kararından vazgeçmeme, plan yapma' unsurlarının bulunması gerektiği kaydedildi. Kadın katilinin sakladığı bıçakla buluşmaya gitmesini tasarlama olarak değerlendirmeyen Yargıtay gerekçeli kararında, Orhan Munis'in Hatice Kaçmaz'ı daha önce tehdit etmediğini, aralarında tartışma geçtiğine dair tanık bulunmadığını öne sürerek, "Maktule ile evlenmeyi isteyen sanık, maktülenin bir türlü kabul etmemesi, ayrılma düşüncesini kendisine açıklaması sonucu içindeki tutku derecesindeki aşırı sevgiden kaynaklı duygusallığın etkisi ve ruh hali üzerinde yarattığı hiddetle yanına bıçak alarak, o hiddetin sonucu olarak maktuleye bıçak darbelerini vurmuştur" ifadelerine yer verdi.

YARGITAY BAŞSAVCISI KARARA İTİRAZ ETTİ
"Tutku derecesindeki sevgi" tanımı yaparak, erkeklerin "sevgi" adı altındaki kadınları katledebileceğine onay veren Yargıtay kararına Yargıtay Başsavcılığı tebliğname hazırlayarak itiraz etti. Tebliğnamede sanığın 19.9 cm'lik bir bıçak alarak bıçağı çorabına bağladığı, yeniden reddedilince Kaçmaz'ı yoğun kasıt altında, vücudunun hayati organlarının bulunduğu bölgeleri dahil 15 kez bıçakladığı vurgulandı. Tebliğnamede, cinayetin öfke patlaması altında işlenmediği, düşünme, karar, planlama ve uygulama safhalarının bulunduğu kaydedildi ve kararın bozulması istendi.