18 Mayıs 2024 Cumartesi

Yargıdan, yeniden yargılanan erkeğe 5 yıl 10 ay indirim

Kendisinden ayrılmak isteyen kadını ve kardeşini kurşunlayan, kadının felç kalmasına neden olan Emre Aşkın'ın aldığı cezanın Yargıtay'da bozulmasının ardından yeniden yargılama yapıldı. İlk kararda 29 yıl 2 ay hapis cezası alan Aşkın'a, yeni kararıyla 23 yıl 4 ay hapis cezası verilerek 5 yıl 10 ay indirim yapıldı. 

İstanbul'da 5 yıl önce boşanma davası açan eşi Handan Aşkın ile kayınbiraderi Sedat Sevin'i kurşunlayarak yaralayan ve kadının felç kalmasına neden olan Emre Aşkın, verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden yapılan yargılamada, toplam 23 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. İlk kararında 29 yıl 2 ay hapis cezası veren mahkeme, yeni kararıyla cezada 5 yıl 10 ay indirim yapmış oldu.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Emre Aşkın Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Şikayetçi Handan Aşkın'ın avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada savcı, iddianamede eylemin "Kasten yaralama" olarak değerlendirildiğini ancak sanığa, her 2 müştekiye ayrı ayrı hedef alarak ateş etmesi nedeniyle "Kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ceza verilmesini talep etti.

'SANIĞIN EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMASINI TALEP EDERİM'
Handan Aşkın ve Sedat Sevin'in avukatı Muhittin Refik Güçlü ise, "Sanığın Yargıtay ilamındaki gibi tahrikten yararlandırılması görüşüne katılmıyoruz. Korkmuş, can derdine düşmüş müvekkillerimizin dışarıda konuşurken tahrik edici söz söylemesi, hayatın olağan akışına aykırıdır. İlk kararınızda direnmenizi ve sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ederim" dedi.

'MÜVEKKİL HAYATTA KALDI DİYE, SANIK DAHA AZ CEZAYI HAK ETMİYOR'
Aşkın ve Sevin'in avukatı Gül Erdoğmuş da "İki kişi öldürülmeye teşebbüs edilmiştir. Handan Aşkın, felç kalmıştır, yürüyememektedir. Kardeşi ise elmacık kemiğinden yaralanmıştır. Bunlar mahkemenizin en üst seviyede ceza vermesi için yeterliydi. Kararınızda direnmenizi talep ederiz. Müvekkil hayatta kaldı diye, sanık daha az cezayı hak etmiyor. En üst hadden cezalandırılsın" dedi. Aile Bakanlığı avukatı da haksız tahrik indirimi uygulanmamasını istedi.

Son savunması sorulan tutuklu Emre Aşkın, bilindik bir savunmayla “pişman” olduğunu söyledi ve tahliye verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanık Emre Aşkın'a eşine yönelik "Kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan önce 17 yıl hapis cezası verdi. Ardından cezayı iyi hal indirimiyle 14 yıl 2 aya düşürdü.

Aşkın'a kayınbiraderi Sedat Sevin'e karşı "Kasten öldürme teşebbüs" suçundan da önce 11 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, bu cezayı da iyi hal indirimiyle 9 yıl 2 aya çevirdi. Sanığın tutukluluk halinin devamına da hükmedildi.

İLK KARARDA 29 YIL HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ
Mahkeme 28 Şubat 2019'da verdiği ilk kararında, sanığın eşine karşı "Kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 16 yıl 8 ay hapsine, kayınbiraderine karşı eyleminden ötürü ise 12 yıl 6 ay olmak üzere toplam 29 yıl 2 ay hapsine karar vermişti. Sanığın temyiz talepleri üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi,  "Kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan her iki mağdura karşı makul cezalar yerine, üst sınırdan hapis cezası belirlenerek farklı cezalar tayin edildiği" gerekçesiyle kararı bozmuştu.