29 Mart 2024 Cuma

Yaralı işçiler: Isınma vardı, 4 gündür uyarıyorduk

Hendek'te havai fişek fabrikasındaki patlamada yaralanan işçiler, mallarda ısınma olduğunu ve 4 gün boyunca yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını söyledi. İşçiler, "Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler" dedi.

Sakarya'daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası yaralanan işçileri, fabrikadaki mallarda ısınma olduğunu ve bu konuda 4 gündür uyarı yapmalarına rağmen önlem alınmadığını söyledi.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 4 işçi yaşamını yitirdi, 108 işçi yaralandı ve 3 işçiyi de arama çalışmaları devam ediyor.

Fabrikada çalışan işçiler, CHP heyetinin ziyareti sırasında yaşananları anlattı.

İşçilerden Nuray Cihangir olay hakkında şunları söyledi: "Patlama üretim sırasında olmadı, arka depoda olmuş. Depolara konulan mallardandır. Isındıkları için. İşçide şu an bir hata yoktur. Mallarda ısınmamız vardı, 4 günden beri ben malları dışarı serdim. Söylüyordum içeriye. Malların dışına kağıttan bir jelatin sarılır. O jelatin mallara ısınma yapmış. 4 gündür söylüyordum ve yanımdaki işçileri de uyarıyordum. Benim bölümümde ölüm yok. Bütün bölümleri uyarıyordum, kapının önüne bir karton bir şey koymayın da her an kaçabilelim. Patronun da şimdi hakkını yemeyelim, o bile diyordu: 'Dikkat edin, dışarı atılmalı. Az getirttirin."

Ağır yaralı başka bir kadın işçi ise patlamayı görmediğini ve yanlış tarafa kaçtığını belirtirken, refakatçisi işçilerin sürekli üretim yerindeki sıcaklık konusunda uyarıda bulunduğunu açıkladı.

'ÇALIŞMAMIZ İÇİN BASKI YAPIYORLARDI'
13 yıldır çalışan işçi Kesiban Yolcu da, fabrikada mallarda ısınma olduğunu söyleyerek, "Malları ısınma yapıyor diye dışarı sermişler. Bunlar patladı diyorlar ama patlasa dün patlardı. Üretim bölümünden çıktığını tahmin ediyorum. Isınma vardı orada. Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler" dedi.

Sendikalı olmadıklarını kaydeden Yolcu, "Çalışmamız için çok baskı yapıyorlardı. Mal çıkacakmış" diye konuştu.