18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Yapılmak istenen yasa hayvanları katledecek'

Hayvan hakları savunucuları, Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili yasa taslağına ilişin açıklama yaptı. Yapılmak istenen yasanın hayvanları korumayacağına dikkat çekilen eylemde, yasa tasarısına izin verilmeyeceği vurgulandı.
300'e yakın hayvan hakları grup ve platformun oluşturduğu Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, Kadıköy İskelesi Atatürk Anıtı önünde bir araya gelerek Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili yasa taslağını protesto etti. 'Katliam yasa tasarısı istemiyoruz' diyen hayvan hakları savunucuları, tasarının son hali açıklanarak hayvanlar lehine düzeltilmesini talep etti.
 
"Katliam yasa tasarısına hayır", "Sev, koru, yaşat", "Canlarımızı kimseye vermeyeceğiz", "Bu dünya hepimizin" dövizlerinin taşındığı eylemde, "Katliam tasarısına STK'lar birlikte hazırlasın", "Katliam yasa tasarısına hayır", "Tüm hayvan zulümlerin hayır" pankartları taşındı. "Yasama, dokunma, hayvanlara dokunma", "Canlara uzanma eller kırılır" sloganlarının atıldığı eyleme CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Motorsiklet Klubü üyeleri de destek verdi.
 
HAYVANLARI BELEDİYELERİN ÖLÜM KAMPLARINA GÖNDERECEKLER
 
Delegasyon adına basın metnini okuyan Elif Ertürk, kanun yapıcıların hayvana şiddete karşı ceza yapmaktan anladığının hayvanı yok etmek olduğuna dikkat çekti, 2012'den beri hayvanlara işkence anlamına gelen yasa tasarılarının geldiğini kaydetti. Ertürk, "'Hayvana şiddete ceza getiriliyor' kılıfı ile 6. maddenin 'aldığın yere bırak' hükmünü kelime oyunları ile değiştirip bütün hayvanları, belediyelerin ölüm kampı barınaklarına toplama bahanesi ile yok etmeyi planlıyorlar. Soruyoruz: 40 hayvanı barınakta açlık ve hastalık ile ölümlere mahkum eden belediyeler, sizce binlerce hayvanı bakımevlerinde yaşatır mı" dedi.
 
Hayvanlara şiddet uygulayan belediye çalışanlarına yapılmak istenen yasa ile ceza gelmediğini işaret eden Ertürk, "Tasarı için bir 'var' bir 'yok' diyorlar ve kapalı kapılar ardından 'gizlice' tasarı üzerinden çalışıyorlar. Ana hedef her zamanki gibi sokak hayvanlarını yok etmek. Kamuoyundan ve gönüllülerden gizlenen, hayvan hakları savunucuları ile hazırlanmayan her yasa tasarısı katliam ve sürgün getirecektir. Bu yüzden yasa tasarısı kamuoyuna açılana kadar sokaklarda olacağız" diye konuştu.
 
SOKAK HAYVANLARINI YOK ETMEK İSTİYORLAR
 
Ertürk şunları da ifade etti: "Sahayı, hayatın gerçeklerini bilmeyen, iş ve sorumluluktan kaçmak için sokak hayvanlarını yok etmeyi planlayan kanun yapıcılarının şantajlarına, tehditlerine ve vicdansızca girişimlerine izin vermeyeceğiz. İnançlarımızın, bilimin, geleneklerimizin emrettiği, sevginin, korumanın, dayanışmanın hayvanların yaşam hakkının ayaklar altına alınmasına, insanlık değerlerinin çiğnenmesine seyirci kalmayacağız."
 
Ertürk, taleplerini şu şekilde sıraladı:
 
- Hayvana işkence, tecavüz, öldürme suçlarının cezaları 2 yıl 1 aydan başlamalıdır
 
- Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve alındığı yere bırakılmasını esas alan 6. madde kesinlikle değiştirilmemeli, belediyelerce uygulanması sağlanmalı.
 
- Kanunu uygulamayarak hayvana şiddet, vahşet uygulayan belediye görevlileri de adli yaptırım kapsamına alınmalıdır.
 
- Hayvanat bahçeleri, sirk, yunus parkları, deney, avcılık, insan gıdası, yük ve insan taşıma amacıyla sömürülen, öldürülen ve dövüştürülen hayvanlar üzerindeki zulme son verilmeli; bu zulüm sektörleri yasaklanmalıdır. İnternet-petshop-üretim çiftliklerinden hayvan satışları tamamen yasaklanarak barınak ve sokaklardaki hayvanların yuvalandırılmaları teşvik edilmeli, her türlü hayvan ithalat ve ihracatı yasaklanmalı, illegal yollardan yurda kaçak girişler engellenmelidir.
 
- 'Tehlikeli ırk' tanımı kaldırılmalı, özellikle hâlihazırda ailelerin evlerinde baktıkları ve belediye barınaklarına alınan bu tür köpekler kısırlaştırılıp kayıt altına alınarak koruyucularına geri verilmelidir. Üretim çiftliklerinde olanlar ise kısırlaştırılarak yuvalandırılmalı, dövüşlerde kullanılan köpeklere el konulup kısırlaştırılmalı, belediye barınaklarında özel bakım alanlarında rehabilite edilerek kayıt altına alınarak yuvalandırılmalıdır.