5 Mayıs 2024 Pazar

'Yangınlarda bölgeye göre yapılan ayrımcılıklara tahammülümüz yoktur'

Dersim, Bingöl, Bitlis ve Şırnak'ta süren orman yangınlarına haadan müdahale edilmemesi tepki gösteren Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, "Yangınlarda bile bölgeye göre yapılan ayrımcılıklara karşı tahammülümüz yoktur" dedi.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Dersim, Bingöl, Bitlis ve Şırnak'ta devam eden orman yangınlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Yangınların yayılmasını önleyecek ve sönmesine dair hızlı çözüm sağlayacak havadan müdahale yok denecek kadar az olduğu kaydedilen açıklamada, "Dersim'deki orman yangınlarına havadan müdahale 12 gün gibi uzun bir sürenin ardından yapıldı. Ülkenin güneyinde yaşanan orman yangınlarında olduğu gibi doğusunda da göz göre göre bile isteye ormanlarımızın yanmasına göz yumuluyor" diye belirtildi.

Kuşların, dağ keçilerinin, böceklerin olduğu orman canlılarının ölümüne göz yumulduğu vurgulanan acıklamada, "Ülkenin ve dünyanın her yerindeki ormanlar ve oralarda hayat bulan bütün canlılar bizim için hakikattir. Alevi inancının doğaya verdiği değer açısından ve daha çok Alevilerin yaşadığı bir bölgemiz olması nedeniyle Dersim daha büyük anlam taşıyor. Yangınlarda bile bölgeye göre yapılan ayrımcılıklara karşı tahammülümüz yoktur. Yetkililere sesleniyoruz; Dersim'deki orman yangınlarının bir an evvel söndürülmesi, zorlu bölgelere havadan müdahale edilmesi için tüm imkanlar kullanılmalıdır" diye kaydedildi.